Detta är en lätt modifierad version av manuskriptet av det tal som Andreas höll på ConFuse 98.
Tiden går fort, särskilt när man färdas i en tidsmaskin. Av märket LSFF. Här följer en högst subjektiv och personlig berättelse om föreningen LSFF och dess tio första levnadsår. Jag presenterade denna berättelse under ConFuse 98 och jag uppmanade alla i publiken med bättre (eller alternativa minnen) att fylla i. Jag har här sovrat och behållit de bästa kombinerade detaljerna från min egen och andras minnesbilder.
Under hösten 1987 flyttade jag och Carina ned till Linköping för att uppfylla våra respektive romantiska drömmar om universitetsstudier (Andreas i skepnaden av systemvetenskap och Carina i kemi). Där träffades tids nog Andreas Björklind, Carina Skytt (nu Björklind), Tommy Persson, Urban Blom, Per Westling, Claes Cassel och några till för att spela rollspel. Efter hand blev det uppenbart att alla i denna grupp även läste mänger av (bra!) science fiction-litteratur. Ja, de var alla egentligen besatta av science fiction i alla tänkbara former (böcker, filmer, serier, tv, rollspel, etc). Flera hade redan börjat fundera över detta med science fiction-förening så när den kritiska massan samlades var det ett enkelt steg att göra slag i saken. Föreningen utlystes med lappar på campus och första mötet avhölls på senvåren 1988.
Carina och Andreas var sedan 1983 uppfödda i den stockholmska fhandomen med föreningar och fanac, kongresser och fanzines. De andra i Linköpingsgruppen var smått tveksamma till denna allt för fhanniska attityd till science fiction-fenomenet. Efter en del diskussioner beslöt sig gruppen att försöka starta en förening i Linköping. Den första april hölls det första mötet som främst var till för att kontrollera intresset i staden. Många personer dök upp!
Vad ville då denna nyfödda förening långt från huvudstadens myller? Från nummer ett (maj 1988) av vår medlemstidning (som då hette Heimdal, men i och med nästa nummer döptes om till Månblad Alfa) citerar jag mig själv:
Vad är egentligen meningen med att starta en Science Fiction-förening och vad ska den göra? Den främsta anledningen till att starta en förening är att samla likasinnande i en organisation för att man känner att ett behov kan fyllas. I detta fall kan man träffa andra individer som läser och är intresserade av SF, Fantasy och skräck. Under mötet den 1:e april diskuterade vi många och olika tänkbara aktiviteter för föreningen. Listan med planerade aktiviteter kan göras lång och bara ett fåtal av alla idéer tas upp här:
- Föredrag av olika slag kommer förhoppningsvis att hållas; både om och av författare.
- Föreningen kommer att visa gamla goda SF-filmer i någon form.
- Gemensamma bokinköp från billiga bokhandlare i USA och England kommer att anordnas.
- De som är intresserade kommer att åka gemensamt till kongresser.
- Föredrag som hålls av SF-personligheter.
Vad hände?
Fandom i Linköping var uppfriskande fri från alla fantjafsigheter som gjorde att Stockholms och Göteborgs fandomar kändes trånga och oinspirerande vid mitten av åttiotalet. Det som sammanförde fansen i Linköping från första början science fiction som litteraturform och underhållning. Utifrån kan flera av de samtida fandomarna ha verkat vara intresserade av fhanniskhet och inte science fiction. Linköpingsfandom blev från början utpräglat sercon (serious and constructive). Och vi var och är stolta över det!
Resten av denna exposé är ett försök att identifiera och beskriva Linköpings science fiction-förenings olika epoker.
Eftersom vi i LSFF kände att det var vi som stod för aktiviteten så tror jag att vi innerst inne trodde att vi skulle kunna visa att vi faktiskt var något att räkna med. The new kid in town is a tough one. Fast egentligen rann det ut i sanden. LSFF fick nog några extra medlemskap genom avtalet. Den viktigaste effekten var nog att flera LSFF:are fick en bredare horisont att skåda SveriFhandom mot.
Till LSFF:s dogmer hör bland annat följande:
I flera omgångar har även högljudda anti-fantasyattacker uppblossat.
Det är dock ingen officiell LSFF-dogma att fantasy är heretiskt.
Hittills har dock ingen aktiv och uttalad fantasyläsare varit medlem
av styrelsekastet
ConFuse är betydande i två avseenden. Dels ger den Linköpingsborna en möjlighet att träffa fans från resten av Sverige och Norden, och dels ger den resten av SveriFhandom en möjlighet att smaka på de inhemska fansen.
Bokintresset begränsar sig som jag hoppas att jag har visat ovan inte bara till boksamlande. Föreningens bokmöten har i tio års tid avhållits var tredje vecka. Antalet böcker, teman, bokserier, idéer som har stötts och blötts på dessa möten är otaliga. Denna fruktbara och högst stimulerande bokmötesform har sedermera även spritt sig till huvudstadens salonger.
En udda, men ändå så helt rätt, aktivitet i början av nittiotalet var raketuppskjutningar i Lars Johanssons regi. Jag minns särskilt en 4:e-julifest när jag hade lurat med en gästforskare från England (British Library för att vara exakt) som storögt tittade efter fansen som tågade ut till bilarna. Jag och hon och några till stannade hemma i lägenheten för att dricka öhl och umgås. De andra hade tydligen en lyckad raketuppskjutning vid någon fotbollsplan.
Bland de mer kuriösa händelserna i föreningen kan även KaTeMas nämnas. Detta är alltså den engelska artisten Kate Bushs födelsedag. Carina spenderade inför en sådan KaTeMas fyra timmar med att baka en bejublad tårta.
Karen Birchlime är en saknad figur inom LSFF. Denna kvinna har haft örnkoll på allt som händer inom föreningen. Med giftig tunga och vass penna kåserade hon över de senaste händelserna. Under nittiotalets förra hälft var följande vrålrop mycket vanligt på fester och tillställningar: ''Skriv ner! Skriv ner! Karen måste få veta detta!!! Moooah-ha-ha-ha'', när exempelvis herr M. H. handlöst kastade upp middagen i en hink (röd).
Exempel på Karen-prosa:
Jag vill verkligen rekommendera LSFF:s bok- och medlemsmöten. Du kan få höra de mest fantastiska uttalanden. Vad sägs om: ''Problemet är att folk grundar sig på sanningar som inte bygger på fakta, utan bara på sociala konventioner'' (anonym) och ''Jag funderar på att donera min kropp till nekrofili'' (Magnus Redin) med följdkommentaren ''Då kanske man kan pröva på kannibalism?'' (anonym). Och vem vill inte höra Britt-Louise Viklund med förtjust min berätta om bovarna hon burat in, om Norrköpingspolisens läderkalsonger och andra lustiga anekdoter från en åklagares vardag?
***
På medlemsmötet den 1 december kom fruktansvärda sanningar fram om en åklagares vardag. Judge BLV, det vill säga Britt-Louise Viklund, denna till synes så fridfulla kvinna, avslöjade att hon haft hand om satanistmålet i Finspång, och tagit så stort intryck av deras djävulskhet att hon nu lagt upp följande plan: eftersom BLV hatar Tommy Persson (hon erkände det öppet och helt oprovocerat!) så planerar hon att tillverka en djävulsk helvetesmaskin och stoppa denna under Tommys säng. För att undgå upptäckt, tänker hon anlita Roger Klein (satans redskap på jorden) för att placera den helvetiska djävulsmaskinen under sängen. Hon räknar tvärsäkert med att komma undan och inväntar nu bara rätt tidpunkt, det vill säga när Tommy testamenterat sin boksamling till henne.
$$
Talesättet säger att när Andreas (Björklind) blir gammal blir han religiös. Det gäller förstås i dubbel mening. När det på ConFuse 93 blev dags för paneldebatt om science fiction TV-serier, hördes vår rabiate anti-fantasy ordförande Andreas inställsamt försöka övertala Peter Nordgren att TV-serien Robin of Sherwood, som visades på TV4 för något år sedan, är så bra, trots att den är fantasy, så den måste de propagera för. Han sade ordagrannt: ''För fantasy och science fiction är ju nästan samma sak!'' Han som jagat ut åtskilliga fantasyläsare från bokmötena med en strålpistol i högsta hugg!?!
$$
LSFF:s senaste resa till Stockholm förklarade en del av Tommy Perssons egenheter. CeCi, Calle och Judge BLV såg i en vision Tommy vid Gustaf den III hov, med näsduk, puder och en air av ''jag är adelsman och lever på mitt underhåll''. Han har med andra ord tagit sig hit genom ett tidshål eller en hemlig tidsmaskin, men kan inte riktigt komma på hur han skall ta sig tillbaka. Detta förklarar hans uttalanden ''Jag är blott en maskin'' och hans stora intresse för filosofiska och existentiella frågor. Roger hade dessutom en privat vision att Tommy skulle ha varit en utmärkt fängelsehåleföreståndare, som skulle ha rationaliserat hanteringen av fångtransporter med hissar och prylar. Detta måste ha gått förlorat i den avlägsna historiens töcken.
Jag tror att LSFF kommer att fortsätta vara en förening som lockar mellan tio och tjugo medlemmar till sina möten, ger ut två till fem Månblad per år, trivs och har det gemytligt, läser science fiction och ser filmer tillsammans i åtminstone fem hundra år till. Grunden finns och konceptet är beprövat. Tommy och jag har redan skrivit på kontrakten för longevitetsförsöken.