George Johansson

Intervjuas av Hans Persson

Den här intervjun utfördes via elektronisk post under augusti 1999.

Hans Persson: Har du läst mycket science fiction (och i så fall vad)?

George Johansson: Jag läste mycket science fiction från 7-årsåldern till 30-årsåldern. Galaxy, Häpna!, Verne, Asimov, Heinlein -- i stort sett allt som gick att få tag på åren 1955-1965.

Hans Persson: Läser du science fiction nu?

George Johansson: I dag läser jag nästan ingen science fiction alls -- ett av mina andra barn- och ungdomsintressen har tagit över. Numera läser jag mest böcker om Formel 1 och om bilar som Ferrari, Maserati och Mercedes. Jag håller på med en bok om min tid i Formel 1 (1970- 1975) då jag arbetade som Formel 1-reporter.

Dock har jag kvar de flesta utgåvorna av månadsmagasinet Galaxy på mitt torp i skogen, och varje sommar händer det att jag läser ett par noveller i dessa slitna volymer.

Sannolikt är det all Galaxy-läsning som gjorde att jag skrev novellsamlingen Nödsignal från Rymden (Bonniers 1988).

Hans Persson: Du är väl inte skönlitterär författare på heltid? Vad gör du resten av tiden?

George Johansson: Jag skriver om bilar i näringslivstidningen Dagens industri.

Hans Persson: Nyligen har ungdomsserien Universums öde börjat komma i nyutgåva på Natur och Kultur. Ursprungligen kom den på Bonniers 1979. Hur kommer det sig att det ges ut nu igen?

George Johansson: N&K tyckte att serien var väl värd att ge ut igen. Jag avbröt mitt samarbete med Bonniers för cirka fem år sedan.

Hans Persson: Nyutgåvan av Universums öde är reviderad och består numer av fyra delar istället för som tidigare fem. Vart tog Planetjakten vägen?

George Johansson: Planetjakten försvann för att jag tyckte att den var så jävla dålig att jag inte ville ge ut den igen. Full av osorterat tanketrams.

Hans Persson: Jag jämförde lite och såg att det även har försvunnit en bit i början av På okänd planet, så att man inte får se hur fripassageraren dör (eftersom han tillkommer i Planetjakten). Å andra sidan finns det inte någon förklaring till varför skeppet och all utrustning plötsligt är borta i den nya utgåvan av På okänd planet. Varför finns det ingen ny förklaring till detta?

George Johansson: Jag vet inte. Antagligen tyckte jag inte att det behövdes. Det viktiga för mig var att fimpa Planetjakten och få Uppbrott från Jorden att hänga ihop med På okänd planet. Uppenbarligen missade jag en länk.

Hans Persson: I Universums öde-serien så är miljön på jorden väldigt dålig och regeringen är svag. Skrev du om en sådan miljö för att du tyckte att den var intressant och viktig att behandla eller var det helt enkelt ett sätt att tvinga Len att ge sig av från jorden?

George Johansson: Det är omöjligt att spalta upp sina motiv på det sättet. När jag sätter mig ner för att skriva en berättelse har jag många utgångspunkter; i det här fallet var jag nybliven förälder för första gången, miljödebatten var dominerande under dessa år då jag började Universums öde. Hade jag velat skriva någon form av space opera hade det funnits tusentals olika sätt att motivera varför Len Renberg skulle ge sig i väg från Jorden. Sannolikt var det så att mitt behov av att börja med ett miljöbudskap var drivkraften, åtminstone minns jag det så. Kom ihåg att detta är något jag började skriva 1979. Förordet i samlingsvolymen Uppbrott från Jorden kanske ger dig ytterligare detaljer.

Hans Persson: Har du haft någon tanke på att försöka förändra din unga läsarkrets genom att låta den se hur det kan bli i framtiden om vi fortsätter som nu?

George Johansson: Inte förändra kanske, mer då att visa, peka på ...

Hans Persson: Tycker du att det är någon skillnad på att skriva för barn och vuxna? På sistone har du ju skrivit för ännu yngre med till exempel böckerna om Mulle Meck.

George Johansson: Nej! Med tillägget att det är svårare att skriva för vuxna. De fattar sämre än barn.

Hans Persson: Jag har hört att det ska finnas en radioversion av Uppbrott från jorden. Kan du berätta mer om den?

George Johansson: Uppbrott från Jorden och Datorernas Död har gått som radioteater. Datorernas död gick som sommarlovsföljetong, om jag minns rätt året 1984. Uppbrott från Jorden minns jag inte så mycket av, jag kommer inte ens ihåg om det var en serie eller en pjäs. Sveriges Radios arkiv, hemsida eller annan service på SR bör kunna hjälpa dig.Jag har kontaktat Sveriges Radio men inte fått någon vidare information.

Hans Persson: Jag kommer ihåg att Uppbrott från jorden gick som följetong i Kamratposten. Har den publicerats på ännu fler sätt?

George Johansson: Inte vad jag vet, inte i sin helhet. Men den har funnits som inslag i skolantologier då och då. Bibliotekstjänsts förlag har givit ut böcker om svenska barn- och ungdomsboksförfattare. Om du söker på närmaste bibliotek kan bibliotekarien hjälpa dig att få fram mer fakta om mina böcker än vad jag har själv. Det kom nån bok i våras där det fanns ett ganska uttömmande kapitel om mitt författarskap. Jag minns inte vad boken heter.

George Johansson (1946-)

Detta är inte en komplett bibliografi utan bara de titlar som är science fiction.


LSFF:s hemsida