Hur man binder in böcker

Detta är mina anteckningar från ett par års kurser i bokbinderi. Jag ska se till att lägga till lite bilder framöver så att det blir lättare att förstå. Om du har kommentarer ett tillägg så skriv ett brev till mig och tala om vad som kan göras bättre.

Klister och lim

Det är skillnad på klister och lim. Klister är vegetabiliskt och ska användas till nästan allting. Lim är animaliskt (eller syntetiskt, numer) och ska nästan aldrig användas.

Om man inte har något färdigt klister (som Pastex) kan man göra eget klister. Koka ihop en del vetemjöl och fyra delar vatten tills det tjocknar. Låt svalna. Kan lagras åtminstone en vecka i kylskåp.

I texten nedan har jag inte skrivit upp alla gånger man ska lägga i press och låta torka. Lite ska man få tänka också.

Isärtagning

Först måste boken tas isär för att kunna bindas om. Om pärmen fortfarande sitter fast så skär man bort den genom att skära genom försättset som är fastsatt mot pärmarnas insidor (utan att skära i själva inlagan).

Ta sedan isär häftena. Lägg boken på bordet med ryggen till höger. Skär av trådarna i mitten av det översta häftet. Vik upp hela häftet med höger hand och lägg vänster hand på resten av boken och vik häftet försiktigt åt höger så att klistret mellan häftena lossnar. Repetera tills alla häften är lösa. Ta isär arken i varje häfte och ta bort alla rester av klister från arken. Om klistret sitter väldigt hårt fast kan man stryka på lite klister och vänta ett litet tag så lossnar det lättare sedan. Se till att alla sidor är numrerade när de tas loss.

Lagning

Undersök alla ark och sortera bort dem som behöver lagas. Dels naturligtvis sådant som syns, men också skador i vecket mitt på arket (det som kommer att vara i ryggen). Framför allt det yttersta och innersta arket i varje häfte behöver vara helt i ryggen.

Eventuella skador lagar man med japanpapper som man river smala remsor av och klistrar på plats genom att stryka klistret ovanpå remsan efter att man lagt den där man vill ha den. De sidor man lagat lägger man (med pergamynpapper som mellanlägg) under press. Lagningarna man gör i vecket på arken ska göras på utsidan av arket.

Försätts

När man är klar med lagningen behöver man försätts. Det är de tomma arken som ligger före och efter själva boken. De gör man helt enkelt genom att skära till papper i rätt storlek och vika på mitten (men se till att fiberriktningen i pappren blir på rätt håll, dvs att fibrerna står upp när man läser boken, annars kommer bladen inte att falla upp som de ska). Man behöver två eller tre vikta ark i varje ände av boken.

Häftning

Kontrollera att alla ark är insorterade i rätt ordning och stöt sedan inlagan (med försätts) mot bordet några gånger i huvudet (ovansidan av boken) och ryggen så att alla häftena kommer kant i kant. Det är alltid ryggen och huvudet som man ska arbeta mot. När man gjort det så klämmer man in alltihopa (med en kartongskiva först och sist) i en stor tving så att någon centimeter av ryggen sticker upp.

Nu behöver man mäta ut var man ska ha sina bindtrådar. Sätt ett märke 1 cm från huvudet på boken och 1.5 cm från foten. Dela det återstående utrymmet i sex lika stora delar. Markera det första, tredje och femte strecket. Dessa tre markeringar samt de två yttersta anger var bindtrådarna ska placeras. Om det finns skåror efter den tidigare inbindningen i närheten av de utmätta markeringarna så kan man flytta sina märken, annars kan man fortsätta med det som är utmärkt. Såga ett litet jack i ryggen i varje markering så att bindgarnet kan gömma sig där.

Nästa steg är att lägga ett ark i taget i en häftlåda där man spänner bindgarn på samma ställen som man sågat (utom den yttersta sågningarna i vardera änden) och sedan lägga i ett häfte i taget och sy fast det mot trådarna.

För att sy fast ett häfte trär man in häfttråden utifrån i ett av de yttersta hålen och sedan tillbaka ut i nästa (där det finns ett bindgarn). Man går runt bindgarnet och sedan tillbaka in i samma hål igen. Repetera det för övriga hål med bindgarn och sedan ut genom det sista hålet. Sträck tråden ordentligt genom att dra i trådens riktning, inte ut från hålet (då spricker häftet i ryggen). Lägg på ett nytt häfte och repetera likadant, men åt andra hållet. Varje gång man kommer till en ände (utom första gången) så knyter man tråden mot det förra häftet (stick in nålen under de två översta häftena och ut på kortsidan av boken och dra igenom så att det blir en liten ögla och dra sedan tråden upp genom den och dra åt).

Skärning

Om boken ska skäras rent så att alla sidor blir lika stora och fint skurna i kanterna är det dags nu. Stöt boken ordentligt och skär sedan rent i foten, framsnittet och sist huvudet.

Slå fals

Första steget för att slå fals är att stryka ett lager varmlim på ryggen och låta det torka lite lagom. Sedan bankar man till ryggen med en träklubba så att den blir lite rundad. Fixa till så gott det går med fingrarna. Sätt sedan märken på försättsen till exempel 3 mm in från ryggen. Sätt sedan in bokblocket i det stora tvingen så att ryggen är uppåt och märkena precis vid tvingens käftar.

Ta en hammare och slå försiktigt på ryggen från sidorna så att ryggen blir jämnt välvd istället för rak. När man är klar ska de häften som sitter först och sist i boken vara vikta nittio grader medan de i mitten av boken är raka. När man är klar med det stryker man ett lager varmlim till över ryggen och lägger på en remsa med gasväv som förstärkning. Den ska sticka ut över för- och eftersättsen ett par centimeter.

Nästa steg (efter att ryggen torkat) är att klistra gasväven mot för- och eftersättset. Innan man gör det måste man fördela sina bind (trådarna som man bundit ryggen mot). Detta är ju ganska tjockt garn, så det kommer att synas om man har det som det är. Man tar en nål och petar i tråden så att den fransar upp sig och gör en liten solfjäder av fibrerna. Sedan klistrar man fast den mot boken och sedan gasväven utanpå det. Lägg i press (med falsen utanför så att den inte blir förstörd).

Tillbehör

Om man vill ha ett bokmärke i boken så är det dags att montera det nu. Limma det ett par centimeter ned på utsidan av övre änden av ryggen och låt det hänga ner i bokblocket.

Montera sedan kapitälband. De ska vara precis lika breda som ryggen på boken (dvs de ska inte sticka ut i falsen, men det går att klippa bort i efterhand). Om kapitälbandet är dubbelt, dela det. Limma sedan fast det så att den kullriga sidan ligger ovanpå bokblocket.

Pärm

Oavsett vilket metod man ska göra pärmen med så behöver man två skivor papp för pärmen. Pappen ska vara lika tjock som falsen, dvs som det mått man mätte ut på försättset innan man slog falsen. Skär till dem så att de sticker ut 3 mm i över- och underkant. Lägg skivorna mot falsen och ta till så att ungefär 1 cm sticker ut utanför bokblocket i framsnittet.

Uppsnyggning

Ta en falslinjal och lägg under bokblocket och skär rent framsnittet. Tjockleken på den uppvikta delen av falslinjalen bestämmer hur mycket pärmen kommer att sticka ut.

Skär av det första arket av försättset 1 mm i framsnittet så att det inte kommer att sticka ut för långt när man klistrat fast det på insidan av pärmen (det växer när man klistrar på det).

Med bokblocket på bordet, lägg i först en kartongskiva och sedan ett ark makulator under det ark som ska klistras. Stryk på klister inifrån ryggen och utåt. Slå igen boken och repetera på andra sidan och lägg sedan i press (med ryggen utanför).