Utsikter för TV-tittande i vår

Leif Stensson
Efterhand som antalet kanaler växer får vi som gillar science fiction och fantasy mer att titta på i rutan, men kanske inte så mycket som man skulle vilja. Här är en lista på TV-serier som vi fått se, får se, kommer att få se, och vill få se.

Star Trek: The Next Generation fortsätter troligen som vanligt; Femman, som nu hunnit in en bra bit i säsong tre, har köpt rättigheterna att visa säsong fyra och fem (totalt 52 avsnitt). Man kan alltså vänta sig att den kommer att fortsätta hela 1996, och antagligen att säsong sex och sju kommer att köpas in till 1997.

Star Trek: Deep Space Nine har Femman köpt rättigheterna till att visa, men de har sagt att de inte tänker visa dem förrän de visat klart Star Trek: The Next Generation, varav det finns omkring 110 avsnitt kvar att visa. Med nuvarande takt av ett avsnitt i veckan kommer alltså inte Deep Space Nine att visas förrän någon gång 1998. De som har TV1000 behöver däremot inte vänta så länge: de visar första avsnittet redan 3 januari och kommer att fortsätta med ett avsnitt varje onsdag.

Babylon 5 börjar igen! Lördagen den sjätte januari klockan 15.00 sänds vårens första avsnitt! Om det är nya avsnitt, eller bara repriser, återstår att se.

The Avengers är en mycket skojig brittisk TV-serie som spelades in 1965 -- 1969, och som Z-TV sänder på måndagar klockan 20.00. Serien handlar om de brittiska agenterna John Steed (spelad av Patrick Macnee) och Mrs Emma Peel (spelad av Diana Rigg), som får allehanda konstiga uppdrag att lösa.

Tropical Heat är visserligen inte någon science fiction-serie, men när jag redan tänjt begreppet lite med The Avengers tänkte jag säga några ord om den här deckarserien. Den har sänts en gång förut av TV4, och sänds nu i repris på lördagnätter någon gång mellan 23 och 02 (TV4 kör med flytande tider på sina sena program), och är över medel för en amerikansk deckarserie, vilket i och för sig inte säger så mycket. Det som gör att jag tycker den är någotsånär värd att titta på är dels att den inte tar sig själv så allvarligt, och dels de små rappa ''ordstriderna'' som brukar förekomma i de flesta avsnitt; ofta när sådant förekommer i amerikanska serier -- om det förekommer alls -- brukar det nästan enbart vara frågan om ''tufft motkäftande'', vilket lätt blir tröttsamt i längden. I Tropical Heat är det oftast mer lättsamt och avslappnat, på ett sätt som påminner om den brittiska modellen som förekommer i till exempel The Avengers och Blake's 7, även om det inte riktigt når upp i samma klass.

En varning ska dock utfärdas: Tropical Heat lider ibland av att avsnitten skrivs av olika författare, varav en del inte verkar ta så mycket hänsyn till karaktärerna. Dessa avsnitt (ungefär ett på tio) brukar kännas igen på att huvudpersonen Nick levererar en moralkaka, vilket är ganska så out-of-character för den Nick Slaughter man ser i de övriga avsnitten.

Robin of Sherwood sändes på TV4 för flera år sedan, och har under senare delen av höstsäsongen gått i repris på TV3, klockan 19.00 på lördagar. Serien har musik av Clannad, och är välgjord, brittisk och ganska trevlig, men kanske bitvis lite banal. Den fortsätter under våren, men har nu bytt skådespelare i huvudrollen; Jason Connery har tagit över efter Michael Praed. Personligen tycker jag det är en försämring, men inte en katastrofal sådan. Bytet av skådespelare är troligen inte bara en händelse, utan var nog planerat från början som en lösning på förvirringen i Robin Hood-legenden, som i vissa varianter hävdar att Robin var en bondeson, och i andra varianter att han var son till en adelsman. I TV-serien löser man det genom att Michael Praeds Robin blir dödad efter tolv avsnitt, och att en annan person fortsätter Robins verk, och efterhand övertar även hans namn.

The Outer Limits heter en amerikansk TV-serie från 1964 som i princip består av filmatiserade noveller med science fiction-teman, ibland kryddade med lite skräck. Hänfaller ibland till att leverera moralkakor, men för det mesta är avsnitten ända bland det bättre som visas på TV de kvällar de sänds (vilket för närvarande är måndagar klockan 22.00, på Z-TV).

The Twilight Zone är den betydligt kändare efterföljare till The Outer Limits, som tagit upp konkurrensen om tittarna på måndagar (eller kanske rättare sagt tisdagar, eftersom TV4 sänder den efter midnatt).

Amazing Stories, Steven Spielbergs serie med korta historier av Twilight Zone-modell, har också börjat sändas, av TV3 på söndagkvällar omkring klockan halv elva.

The Adventures of Brisco County, Jr. är en rolig amerikansk serie som började sändas hösten 1994 på TV3, och som slutade sändas omkring april 1995. I december 1995 började TV3 att sända den igen, men bara ett fåtal avsnitt som de ''inte hann med'' förra gången. Troligen har de sänt alla när det här går i tryck, och det verkar inte som om de tänker börja reprissända serien omedelbart. Man får hoppas att de gör det någon gång under våren, så håll utkik. Serien rekommenderas verkligen! (Se separat artikel på annan plats i detta Månblad.)

The Flash. TV-serieversion av seriefiguren Blixten. Sänds på Femman klockan 15.00 på söndagar. Ovanligt bra för att vara baserat på en seriefigur, men knappast någon kandidat för bästa sciencefiction-TV-serie. (Det står ''Blixten'' i programtablån för lördag 6 januari 09.00 också, förutom söndag 7 januari 15.00. Om detta är en enstaka företeelse, om Femman tänker sända programmen i repris dagen efter, eller om de tänker sända två avsnitt per vecka i fortsättningen, vet jag inte.)

Killarna i korridoren. Utannonserad som en amerikansk motsvarighet till Monty Python's Flying Circus, och verkar att döma av de trailers som visats ha åtminstone en del inslag av lika absurd kaliber. Sänds av TV6 på vardagar klockan 22.00. Eventuellt kanske serien vissa dagar kommer att trängas undan av andra program. Kan vara värt att undersöka, men man ska kanske inte hoppas för mycket. Monty Python's Flying Circus går förresten i repris på Z-TV på torsdagar klockan 20.30, direkt efter den tecknade amerikanska satiriska serien The Simpsons.

Viper, nittiotalets version av Knight Rider, som sändes på TV4 i våras, kommer i repris på TV3 under vintern/våren 1996; pilotavsnittet sänds 20.55 -- 22.40, den 3 januari. Utgångspunkten liknar den i Knight Rider; vår hjälte råkar ut för en olycka, och skadar bland annat ansiktet, och vaknar upp med ett nytt, plastikopererat, ansikte och ett nytt namn. Han blir utsedd till förare för en högteknologisk bil (the Viper), och därefter börjar en karriär som brottsbekämpare. Några saker skiljer sig dock, och gör Viper åtminstone potentiellt intressantare än Knight Rider: Michael/Joe (hjälten) har inte varit polis tidigare, utan brottsling. Han har fått stora delar av sitt minne raderat av organisationen som byggt bilen, och har fått falska minnen inplanterade för att han ska bli ett lydigt redskap, men redan i första avsnittet rasar den uppdiktade identiteten ''Joe Astor'' ihop, och kvar blir bara namnet, och mycket vaga minnen av det tidigare livet som Michael Payton. Samtidigt lägger organisationen som byggt bilen ner Viper-projektet. Med hjälp av bilens konstruktör flyr Joe med bilen till en övergiven byggnad ute i ödemarken, och fortsätter brottsbekämpningen i egen regi därifrån.

Serien Viper spelades bara in i tolv avsnitt (utöver pilotavsnittet), men det har ryktats på Nätet att nya avsnitt ska spelas in snart, men istället för James McCaffrey som spelade Joe i de första avsnitten ska en annan skådespelare ta över rollen: Jeff Kaake, som några kanske känner igen som kapten John Boon i Space Rangers, eller som polisen Paul Morrisey i Nasty Boys. I våras syntes han också som sergeant Dexter i ett avsnitt av Silk Stalkings.

Space Rangers utannonserade TV4 att de skulle sända tjugofem avsnitt av under våren 1995, men de slutade redan efter sex avsnitt. Som anledning angavs att ''det var för få tittare'', vilket inte borde kommit som någon större överraskning med tanke på att de sänt serien på söndagseftermiddagar, och dessutom knuffat runt den i tablåerna så att den gick på olika tider nästan varje gång. Serien gick ett liknande öde till mötes i USA, 1993, där den i första vändan bara fick visa fyra avsnitt innan den blev utkonkurrerad av Star Trek: Deep Space Nine och Babylon 5, som båda hade premiär samma säsong som Space Rangers. Australisk TV fortsatte tydligen att visa fler avsnitt, och den amerikanska The Science Fiction Channel ska, enligt Nätet, ha adopterat serien.

De avsnitt som visades var förvisso inte väldigt bra, men åtminstone två av avsnitten var bättre än ett genomsnittligt avsnitt av Star Trek: The Next Generation, och även de övriga var i alla fall bättre än en del annat TV4 visat både tidigare och senare, så man kan hoppas att någon annan kanal tar över serien om TV4 inte vill försöka igen.

Space Rangers handlar om ett antal personer på utposten Fort Hope på planeten Avalon i ett solsystem som tydligen ligger i utkanten av ''människornas'' rymdterritorium. Avsnitten brukade inte ha alltför orginell handling, men det var inte genomgående klichéer heller.

Space Precinct heter en TV-serie som sänts på konstiga tider av TV4 under hösten (05.10 på lördagar och söndagar, med repris i halv takt (ett avsnitt i veckan) på söndagar 16.25!). Serien känns som en korsning av Star Trek och Spanarna på Hill Street, fast med mycket mer begränsad budget. Den handlar om några poliser som arbetar på en polisrymdstation som övervakar planeten Altor och rymden däromkring. Bitvis är den smålustig, och bitvis så B:ig att man kan skratta åt den, men i större doser är den mest dålig.

Lois & Clark: The New Adventures of Superman har TV4 börjat köra trailers för. Vem vet, kanske nästa säsong blir bättre än den första, som sändes i våras. Det enda som fick mig att se fler än ett par avsnitt av första säsongen var att John Shea spelade rollen som Lex Luther på ett mycket underhållande sätt. I senare säsonger kan vi bland annat se fram mot att Bruce Campbell, enligt The Internet Movie Database (<http://www.leo.org/Movies/>), ska dyka upp som ''Mike Church, Jr''.

The X Files (eller på svenska, Arkiv X) har gått på TV4 i över ett år nu, och fortsätter sändas som tidigare, klockan 21.10 på torsdagar. Om någon lyckats missa denna amerikanska serie, så är temat i korthet detta: FBI-agenten Fox Mulder har gjort sig svårhanterlig som vanlig agent genom att han inte vill sluta utreda fall som läggs ner olösta. Eftersom han i övrigt är bra på sitt jobb vill FBI inte avskeda honom, utan låter honom istället ta hand om ''The X Files'' som tydligen är det mer eller mindre officiella namnet på det arkiv som olösta, konstiga och hopplösa fall läggs in i efter att man gett upp undersökningen av dem. Fox har en medarbetare, Dana Scully, som bland annat är kriminaltekniker och obducent. Tillsammans tar de sig an alla de konstiga fallen ur ''X Files''-arkivet, samt en del nya liknande fall som dyker upp. Ofta verkar det vara UFO:n och övernaturliga krafter inblandade.

American Gothic heter en ny amerikansk serie (inspelad 1995) som låter intressant, åtminstone att döma av de beskrivningar som finns på nätet (CBS, som sänder serien, har till exempel egna Web-sidor för den: <http://www.cbs.com/ag/>). Skräck i en amerikansk småstad: ''... Trinity, SC, a postcard-pretty enclave of antebellum houses and manicured lawns. Things are not what they seem. Sheriff Lucas Buck torments and seduces all those who enter into his domain ...'' Sheriffen spelas av Gary Cole (kanske mest känd häromkring som radioprataren i Midnight Caller, eller En röst i natten som den hette på svenska). Ingen av de vanligt åtkomliga svenska kanalerna verkar ha planerat att sända American Gothic ännu, men man kan ju hoppas att det kommer under våren.


LSFF:s hemsida