SF på TV

Leif Stensson

Skörden av science fiction och fantasy på TV har på senare tid varit ganska god, åtminstone kvantitetsmässigt. Här följer en liten överblick.

Babylon 5 har hunnit fram till slutet av andra säsongen, och nu ska säsong ett och två sändas i repris innan eventuellt säsong 3 kommer att visas. Har Kanal 5 sagt, i alla fall. Än så länge har de reprissänt de mesta av säsong ett.

Säsong tre är färdiginspelad, har visats i England och håller på att visas i USA och på LSFF:s månadsmöten. Inspelningen av fjärde säsongen är på gång.

Star Trek: The Next Generation fortsätter efter ett sommaruppehåll (då det visades repriser från första säsongen). Kanal 5 har nu hunnit börja på fjärde säsongen av sju. De sänder numera bara ett avsnitt i veckan, på lördagar efter reprisen av Babylon 5.

Star Trek: Deep Space 9 rullar vidare på TV1000, som nu har hunnit sända uppemot 40 avsnitt. Det ryktas att TV3 kanske ska börja sända serien i vår, och med tanke på att de nu i höstas adopterade Baywatch Nights från TV1000 så låter det inte helt osannolikt.

Robin of Sherwood går nu för andra gången på TV3. Serien är ganska bra i början, men tappar en del mot slutet. Gissningsvis kommer kvalitetsförsämringen den här gången att infalla under januari.

American Gothic, som jag nämde i förra Månbladet, började i våras sändas av TV3 på fredagar efter klockan 22, under den svenska titeln Svart idyll. Serien visade sig ha lite lång startsträcka, och när ramhandlingen började få upp farten blev det dags för sommaruppehåll. TV3 ruvade på de återstående 9 avsnitten i säsong ett, som de sänt nu under hösten.

I dagsläget verkar det inte som om det kommer att spelas in någon andra säsong, trots att den amerikanska organisationen ''tittare för bättre television'' satt upp serien på sin önskelista.

Omdöme: serien är udda och skojig, och inte alls så tillrättalagd som amerikanska serier annars har en tendens att vara. Som vanligt är vissa avsnitt bättre än andra.

Viper, 90-talets Knight Rider, skrev jag om i förra Månbladet när TV3 skulle visa den. De har nu visat alla 12 avsnitt, och en speakerröst vid sluttexterna till sista avsnittet sa att ''det här var sista avsnittet av den här versionen av serien'' (min kursivering). Förra gången skrev jag även att jag sett ett rykte på nätet att nya avsnitt var på gång, och nu har jag hittat lite mer information.

Den gamla brottsbekämpande bilföraren Joe Aster/Michael Payton (spelad av James McCaffrey) har ersatts av en ny, som heter Thomas Cole (spelad av Jeff Kaake). Varför, kan man fråga sig. Efter lite snokande på nätet verkar svaret vara att McCaffrey fått ett nytt jobb -- som brottsbekämpande huvudperson vid namn Mac Swift -- i en annan serie, Swift Justice, som verkar ha blivit nerlagd efter första säsongen.

Jeff Kaake har tidigare synts som kapten Boon i Space Rangers, och apropå den serien -- visste ni att Claudia Christian (Ivanova i Babylon 5, om någon lyckats missa detta) var med i ett avsnitt av den?

Ett annat nytt inslag i den nya versionen av Viper är att en kvinnlig polis verkar ha en framträdande roll. Hon heter Cameron Westlake, och spelas av Heather Medway.

The Sentinel blir detta nummers ena kandidat till serie vi kanske skulle vilja se. Förra numrets kandidat, American Gothic, började ju visas bara någon månad efter att månbladet kommit ut, och visade sig dessutom vara riktigt hyfsad. Månbladets makt är kanske större än man kan tro.

Nåväl, The Sentinel, alltså. Den är gjord av i stort sett samma folk som var ansvariga för The Flash, och Viper, och det handlar än en gång om en brottsbekämpare. Det som är speciellt med honom är att han har övermänskligt god syn, hörsel och känsel. I övrigt är han ungefär så normal man kan vara när man är en brottsbekämpare i en TV-serie. Ett litet citat från vinjetten:

In the jungles of Peru, the fight for survival heightened his senses. Now, detective James Ellison is a Sentinel in the fight for justice. Seeing before others see, sensing what others can't ... an ever vigilant watchman in the war against crime.
Det låter kanske inte så värst upphetsande, men pilotavsnittet har i alla fall fått ovanligt högt betyg hos Internet Movie Database (9.3 poäng av 10 möjliga), och serien är inne på sin andra säsong i USA.

Millenium är höstens andra vill-se-kandidat, och sägs ha en tydlig X Files-känsla, vilket kanske inte är så förvånande, med tanke på att den är gjord av Chris Carter och de andra ursprungliga skaparna av X Files. Återigen handlar det om brottsbekämpning; en före detta FBI-agent flyttar från Washington DC till Seattle, och blir medlem i The Millenium Group, en hemlig organisation som har tagit på sig uppgiften att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Och på tal om X Files (Arkiv X), så började TV4 reprissända den för ett tag sedan, på torsdagar klockan nio.

Sent på torsdagkväller fyller TV3 hålet efter American Gothic med nya avsnitt av nittiotalsversionen av The Outer Limits. Jag har hört sägas att vissa av dessa nya avsnitt ska vara mycket bra, men än så länge har jag inte själv lyckats se något speciellt bra avsnitt av denna serie.

Time Trax heter en serie som TV2 sände sist på kvällen på tisdagar och torsdagar under sommaren. Serien är amerikansk och inspelad 1993/1994. Det finns två säsonger inspelade, men TV2 sände bara den första av dem.

Serien handlar om polisagent Darien Lambert från år 2193 som, tillsammans med sin kontokortsstora datorföljeslagare Selma, ska leta reda på en massa brottslingar som flytt genom tiden från 2190-talet till 1990-talet. Det är med hjälp av Dr Mordecai Sahmbi, som uppfunnit tidsmaskinen Trax, som brottslingarna lyckats ta sig till 1990-talet. I pilotavsnittet avslöjas Dr Sahmbis aktiviteter, och han får själv fly till 1990-talet.

Kvaliteten på avsnitten har varierat från okej till elände (och det verkliga bottennappet var avsnitt 4, ''Showdown''). Om det inte var för den allmänna science fiction-torkan skulle man inte sakna denna serie.

Bugs är en halvdan brittisk serie som syntes på TV4 på torsdagar klockan 21:00 i våras. Kort sammanfattat kan den beskrivas som en kopia av Mission Impossible kryddad med lite science fiction.

Som recension kan nämnas att årets ConFuse-hedersgäst, författaren Peter F. Hamilton, utbrast ''Oh God, are we exporting that?!'' när han fick höra att Bugs visas i Sverige.

Space Precinct gick i repris under sommaren, och därefter sändes tre ej tidigare visade avsnitt. Den har vissa kalkonkvaliteter, och kanske ett och annat hyfsat avsnitt (dubbelavsnittet ''The Fire Within'' är ett av de bättre, även om detta kanske inte säger så mycket ...). På det hela taget är serien en bit under medel för en amerikansk science fiction-actionserie, och har dessutom begåvats med specialeffekter som domineras av Gerry Andersons plastmodeller. (Gerry Andersson är bland annat mannen bakom Space: 1999 (Månbas Alfa) och den gamla dockserien Thunderbirds som nyligen repriserats av TV4.)

Dead at 21 (Död vid 21) sänds i 25-minuters avsnitt av Kanal 1 på onsdagar klockan 23:00 (ungefär). Det är MTV som har producerat den här serien, och det märks väldigt tydligt inte minst i klippningen, de tvära kamerakasten, och användningen av bakgrundsmusik.

Huvudpersonen Ed Bellamy har ett chip inopererat i huvudet som ger honom bra minne och lite andra fördelar, men som kommer att driva honom till vansinne och död vid omkring 21 års ålder om han inte blir av med det. Chippet fick han som resultat av ett hemligt experiment medan han var spädbarn. Experimentet har nu lagts ner, och alla inblandade ska tystas. Därför är Ed officiellt efterlyst för ett mord han inte begått. Nu är han på flykt tillsammans med en tjej, och de flackar fram och tillbaka i USA på jakt efter någon professor som var inblandad i experimentet.

Den här serien är för dålig för att vara bra, och för allvarligt tråkig (i brist på bättre ord) för att uppnå kalkonstatus. Avsnitten är för korta för att innehålla en intressant historia, och det finns ingen märkbar bakgrundshandling heller.

SeaQuest är en skapelse av bland andra Steven Spielberg, men det hjälper inte. Serien handlar om besättningen ombord på en stor undervattensfarkost, SeaQuest, och deras öden och äventyr.

Den här serien är gullig så det skvätter. Inte nog med att kaptenen ombord är en präktig kopia av gamla kapten Kirk från Star Trek; han har även med sig en tam delfin som kan prata via en walkie talkie. För säkerhets skulle har man även tagit ombord en begåvad barnunge, så att man har någon ombord som kan hantera båtens datorer. Och så har man en lång styrman och en kvinnlig läkare ombord. Och gott om korridorer.

Kort sagt kan man säga att detta är Star Trek, Old Series och Next Generation, som blandats och gått under vattnet. Tyvärr följde TV-kamerorna efter. Om jag inte hade färska minnen av en fruktansvärt katastrofalt hemsk film som hette Journey to the Center of the Earth (som visades av SVT2 och inte hade det minsta med Jules Vernes bok att göra), så skulle jag sagt att jag hellre sett dem gå under jorden. Nu får jag väl istället säga att jag hellre sett dem gå under...

Denna serie räddade Dead at 21 från att bli årets sämsta science fiction-serie, tror jag.

Dr Who har börjat sändas av Z-TV på lördags- och söndagseftermiddagar, klockan 16:15. De började med historien ''Planet of the Spiders'', och borde vid tryckningen av detta Månblad ha hunnit förbi både ''Revenge of the Cybermen'' och ''Genesis of the Daleks''. För den som inte redan vet det är Dr Who en brittisk klassiker inspelad i massor med avsnitt från 1963 till 1989, och nu i år har det kommit en ny film också.

Om ni inte sett Dr Who, så passa på nu på Z-TV. Serien är inte det bästa som finns, men den är rätt underhållande. Och bortse från, eller roas av, att de förväxlat sin specialeffektsbudget med kaffekassan.


LSFF:s hemsida