En bättre kongress'96

En kongressrapport av Tommy Persson

Vi kom, vi hade kul, vi åkte hem.

Och nu den längre versionen av kongressrapporten.

''En bättre kongress 96: Upsala SF-möte V'' hölls 15-17 november i Källaren Hjorten, Dragarbrunnsgatan 13 i Uppsala. Från Linköping så var det bara jag och Britt-Louise (Norrköping är bara en förort till Linköping) som var där hela kongressen. Hans Persson åkte upp över dagen på lördagen. Jag tyckte det var ganska dålig uppslutning från Linköpingsbor vilket var synd då kongressen var väldigt trevlig.

Jag åkte på fredagsmorgonen till Stockholm. Där besökte jag den viktigaste platsen, nämligen antikvariatet Mimer på Tegnergatan 4. Detta är ett kombinerat deckar- och religion/filosofi-antikvariat fast deckaravdelningen är väldigt liten och ganska ointressant för min del då de bara har svenska utgåvor. Det är filosofihyllan som är det viktiga. Jag hittade ett tiotal intressanta böcker. Efter det så tog jag mig till SF-Bokhandeln. De skulle flytta i helgen till de nya lokalerna. Holmström visade mig lokalerna och de var ganska trevliga med egen fängelsehåla och allt. Holmström hade blivit intervjuad av gratistidningen City och i den kunde man angående Uppsalakongressen läsa:

I dag fredag börjar en science fiction- och fantasykongress i Uppsala på Dragarbrunnsgatan 13 kl 17.00. Där diskuteras bl a varför det inte skrivs så mycket sf & fantasy på svenska och man ska försöka få kontakt med några avlidna författare via psykiska medier.
Detta kanske inte var den bästa reklam man kunde tänka sig. Som tur var dök det inte upp några new age-människor som skulle prata med döda författare.

Jag hade bestämt att åka med Michael Pargman som skulle åka bil till Uppsala. Jag gick därför ned till Centralen där vi bestämt oss för att träffas. Där hittade jag Ahrvid Engholm och David Nessle som också skulle åka med. Vi ställde oss givetvis på fel sida av vägen (Ahrvid tyckte att han en annan gång blivit upphämtad på fel sida av vägen). Vi (Michael) hade inte alls räknat med att det skulle vara mycket trafik (det var ju bara fredag kväll) så vi blev lite sena. Nessle som var hedersgäst hade fått order att vara där till klockan sex till invigningen. Vi blev ungefär en timme sena men det var ingen större katastrof. En kongress som håller tiderna är ett undantag, speciellt då det gäller invigningen.

Det fanns ett lägenhetshotell väldigt nära kongressen med billiga delar i rum och relativt billiga dubbelrum. Rumdelarna var fullbokade men det fanns ett dubbelrum på fredagen som Michael och jag bokade. På lördagen åkte Michael hem för han skulle spela schack på söndagen (konstiga prioriteringar igen) och jag sov istället på ett golv hos Anglemark.

Det var cirka 40-50 personer på kongressen och det var alltid hyfsat med folk på programpunkterna. Hedersgäst var David Nessle som är gammal fan och numera mest bekant som serietecknare. Han var väldigt bra som hedersgäst då han var mycket kvicktänkt och rolig. Kongressen hade ett videorum men jag vet inte hur mycket detta utnyttjades. Eventuellt så satt fans avkommor där ibland. Lokalen var öppen till ungefär ett på fredags- och lördagsnatten.

Kongressen startade med invigningen där inget speciellt hände. De ansvariga (Johan Anglemark, Karin Kruse, Tony Elgenstierna, Jessica Elgenstierna och Magnus Eriksson) och hedersgästen presenterade sig. Ahrvid började berätta saker om hedersgästen vilket var lite obra med tanke på den hemliga programpunkten klockan nio på kvällen.

Efter invigningen så var det ''Raketer istället för pubertetserotik. Sf i Hans-Eric Hellbergs produktion'' som nog var ett föredrag av Tony Elgenstierna. Detta följdes av ''Stencilfärgen har torkat. Finns dagens fandom på Internet?''. Mikael och jag checkade in på hotellet och gick och åt under dessa programpunkter. Mat intogs på Burger King där Britt-Louise dök upp efter ett tag. Lökringarna var goda.

Den hemliga programpunkten som det var dags för då vi kom tillbaka var ''Här är ditt liv'' och det var David Nessles liv det handlade om. Karin Kruse som skötte utfrågningen arbetar som lärare på den skola där David Nessle hade gått. Hon hade kollat upp offentliga handlingar såsom klassboken och kunde fråga om konstig frånvara och liknande incidenter. Föräldrarna hade bidragit med uppgifter och i slutet kom Nessles mor och syster in. Fast de bidrog inte med så mycket och utnyttjades ganska dåligt och verkade inte tycka det var så kul.

Sedan så var jag med i en panel. Den hette ''The Revenge of John Carter'' med beskrivningen ''Om det finns eller har funnits liv på Mars, hur kommer det att påverka framtida sf?'' Detta var orsakat av fossilerna av bakterier (eller bakterieavföring som Nessle hävdade) som man påstod sig ha hittat nyligen. Det var ganska kul men inga livsavgörande saker framlades.

Kvällens sista organiserade aktivitet var ''En gång till, Ghösta eller Upsalafandoms klassiska bloghäf''. Man skulle alltså så snabbt som möjligt dricka vätska med alkohol i. Anders Reutersvärd vann.

På lördagen gick Michael och jag ut på stan för att gå till antikvariat. Märkligt nog var alla antikvariat stängda men vi hittade en stor vanlig bokhandel (LundeQ) där jag hittade en väldigt bra bok till min C-uppsats i religionsfilosofi. En märklig sak med stora bokhandlar är att man nästan alltid hittar en bok som man bara måste köpa. Kongresslokalen öppnade elva men första programpunkten var tolv och den hette ''Fenomenet Trekkies/Trekkers'' och var ett föredrag av Sissela Uisk. Hon var totalt oinformerad av andra mediafandoms som Blake's Seven-fandom, vilket var förvånande. Skillnaden på Trekkies och Trekkers var visst att några var mer seriösa än de andra. Kommer ej ihåg vilken som var vad men det går säkert att hitta i på lämplig www-sida för den som är intresserad.

Sedan var det en panel som jag innan sagt att jag inte ville vara med i. Det skulle vara en diskussion om 90-talets stora namn inom science fiction och fantasy och hette ''RAH står för Robin 'Assassin' Hobb''. Tydligen så hade ingen annan tackat ja till att vara panelist så det blev en runda-ringen diskussion. Relativt kul.

Nästa panel var ''futureshock@third.world'' som ställde frågan om science fiction-litteraturen är relevant för den andra halvan av jordens befolkning. Jag tror jag åt då så jag vet inte vad man kom fram till. När jag kom tillbaka pratade de om användande av gamla datorer i U-länder.

Sedan var det dags för ''Entusiasm eller förströdd nostalgi?'' som skulle handla om hur dagens science fiction-fans och science fiction-intresserade ser på den svenska science fiction-fandomen. Det var inte så många nya fans där och de få som var där verkade tycka att typiska fanniska aktiviteter bara var kul.

I programpunkten ''Hur ser det optimala sf-magasinet ut?'' var det meningen att Mats Linder skulle varit med. Han är ansvarig för det nya science fiction-magasin som ska komma ut (det borde väl ha kommit för länge sedan egentligen) och som finansieras av Alvarfonden. Men Linder drabbades av bilallergi eller något liknande när han var på väg till kongressen och var tvungen att vända tillbaka. Panelen bestod istället av Jessica Elgenstierna, Janne Wallenius, Hans Persson och någon mer men trots detta så framkom inga revolutionerande saker vad jag kommer ihåg.

Sedan var det dags för ''Vad gör du nu din gamla get?'' som var telefonintervju med gamla gafierade fans. Då man inte kände de som ringdes upp så blev det inte så intressant. De som telefonerades på en teleguidetelefon var Mats Linder, Glen Petersén som numera är new age-nisse i Danmark och BAGS som inte svarade.

Sedan så var det ett mycket viktigt ämne som skulle avhandlas nämligen ''Spännande språk eller sprakande spänning'' eller vad som är viktigast, handling eller språk? Det är som alla inser helt uppenbart och objektivt sant att handling är viktigare än språk i en roman. Jag var med i panelen och sade detta. Tyvärr är inte alla människor perfekta så alla höll inte med mig. Andra i panelen var hedersgästen David Nessle, Ahrvid Engholm och Jessica Elgenstierna.

Panelen ''S som i Stocksund'' har jag inget minne av. Det var enligt programmet en presentation av fanzines förr och nu. Då mitt intresse för fanzines inte är så stort så gjorde jag säkert något annat just då.

Sedan handlade det om varför det skrivs och läses så lite fantasy och science fiction på svenska eller ''Äran och hjältarnas språk göder ingen Conan''. De vanliga teorierna lades fram. Hans Persson hade en åsikt. Fråga honom på något möte så talar han säkert om vad åsikten var för något.

Sedan var det dags för mediumen eller ''Det var bättre på vår tid''. J.R.R Tolkien (medium Johan Anglemark), Isaac Asimov (medium Gunnar Gällmo) och H. P. Lovecraft (medium P.C. Jørgensen) intervjuades av Nessle. Rolig idé och bra genomfört.

''Åter till Rangoon'' var en fannisk pjäs som framfördes av Karin Kruse. Kruse akterade med assistans av sin man och det var roligt. Premissen var en bolagsstämma och folk i publiken hade blivit ombedda att komma med kommentarer.

Kvällen avslutades lite lättsamt med att Illiaden och Odysséen skrevs om på limerick-form. Nessle skrev nittiofem procent av verserna. Detta verk kommer att ges ut på ett nytt förlag som startades samma kväll och finansieras av Alvarfonden.

Söndagen inleddes med en presentation av olika föreningar i Uppsala. Fast det var mest två Tolkienföreningar som presenterades och publiken var mestadels icke-uppsalabor. Titeln på detta var ''Passar någon pusselbit dig?''.

Sedan var det ''Bok- och fanzineauktion''. Tror inte speciellt många fanzines såldes men en del böcker såldes och jag tycker att det hör till en kongress att ha en bokauktion. Kongressupplevelsen blir inte komplett utan att man har ropat in någon bok på auktionen.

I panelen ''Det finns andra fandomar --- har vi valt rätt?'' så deltog representanter för Sherlock Holmes-fandom (Gissa vem? Carolina), esperantofandom (Gunnar Gällmo), världsräddarfandom (Karin Kruse) och åklagarfandom (BLV). Panelen kom att handla om skillnader och likheter mellan olika fandomar. En sak bland annat som verkade vara gemensamt för alla de olika fandomarna var att man åkte på kongresser.

''Kongresser som varit'' var Lars-Olov Strandbergs diabildsvisning och det var bilder från massor med kongresser där de flesta svenska deltagarna var medlemmar i kongressåkarsubfandom så jag var med på en del bilder.

''Avslutning med feedback'' tror jag blev avslutning bara. Britt-Louise och jag gick sedan och åt på en restaurang i närheten av tågstationen som hade en väldigt god buffé. En mycket lyckad helgutflykt och inte speciellt dyrt heller (om man bortser från öl och whisky-kostnaden). Jag kan rekommendera framtida Uppsalakongresser och hoppas vi ses där.


LSFF:s hemsida