Star Trek: Voyager återvänder till svensk television i slutet av februari. Denna serie har tidigare sågats grundligt även av folk som annars är Star Trek-fanatiker, men visat sig inte vara så värst mycket värre än första säsongen av Star Trek: The Next Generation (vilket förvisso är långt ifrån bra). Serien lär dock ha bättrat sig under senare säsonger, så framemot sommaren kanske det till och med dyker upp sevärda avsnitt. Serien sänds på torsdagar av SVT.
Hercules, eller Hercules: The Legendary Journeys som seriens fullständiga namn är, fortsätter under rubriken ''Äventyrssöndag'' på TV3. Under januari hann serien in på sin andra säsong, som går i ungefär samma stil som den första. Gradvis kommer serien dock att bli mer och mer utflippat humoristiskt, inte minst i de avsnitt där Autolycus -- The King of Thieves -- dyker upp. Denna märkliga figur spelas av ingen mindre än Bruce Campbell, känd bland annat från Evil Dead-filmerna.
Xena: Warrior Princess fortsätter också som en del av TV3:s ''Äventyrssöndag'', och även om det finns en del utflippad humor även i Xena så kommer denna serie framöver att försöka profilera sig som något mer dramainriktad. Det hindrar emellertid inte Autolycus från att dyka upp några gånger ...
Herkules första äventyr (Young Hercules) heter en tredje serie som nästlat sig in i TV3:s ''Äventyrssöndag''. Gissningsvis är syftet med denna serie att få Hercules och Xena att framstå som dramaturgiska mästerverk, och med tanke på kvaliteten hos denna serie så är den kanske till och med nära att lyckas. Här har vi med andra ord en kalkon att skratta åt, på de mest oavsiktliga ställen ...
Viper heter en serie som först visades i tolv avsnitt 1993, för att sedan läggas ner. Till skillnad från de flesta andra nedlagda serier lyckades emellertid denna serie återuppstå, och finns numera även i en version från 1996. Denna senare version har blivit mer framgångsrik i USA, och är nu inne på sin tredje säsong, vilket tydligen varit tillräckligt för att locka TV3 att köpa in första säsongen av den nya serien.
Såväl TV3:s hemsidor på nätet som dagstidningarnas TV-bilagor hävdar att det som sänds är en repris från 1993, med James McCaffrey och Dorian Harewood i huvudrollerna. Detta är emellertid fel, och det som TV3 faktiskt visar är alltså den i Sverige tidigare ovisade säsongen från 1996, med Heather Medway och Jeff Kaake i huvudrollerna. Jeff Kaake har tidigare synts i bland annat Space Rangers, där han spelade kapten John Boon, medan Heather Medway är en nykomling sett ur den svenska science fiction-publikens synvinkel.
Om TV3 behåller sin gamla beskrivning, och fortsätter att sända serien fram till och med den säsong som spelades in 98/99, så kommer de dock att få rätt igen, eftersom James McCaffrey och hans rollfigur då har lockats tillbaka till serien.
The Sentinel har nyligen börjat sändas igen på TV4, och sänds numera sent på måndagskvällar efter Soldiers of Fortune (På hemligt uppdrag), som är en Mission: Impossible-kopia. Det såg ut som om The Sentinel inte skulle överleva efter att ha lagts på is förra året, men efter en massiv telefon-, fax- och emailkampanj från seriens amerikanska fans beslutade kanalen UPN att finansiera serien ännu en säsong. Och nu har alltså även TV4 fortsatt sända serien.
Babylon 5 har hunnit till slutet, och första säsongen av uppföljaren Babylon 5: Crusade har spelats in. Att döma av hur saker och ting utvecklats på amerikansk TV verkar det inte som om serien kommer att fortsätta speciellt länge till, utan tvårtom läggs på is till vidare. Möjligen kan den återuppväckas av SciFi Channel eller liknande, men om det alls blir av, så kommer det troligen att dröja minst ett halvår, eftersom SciFi Channel och andra tänkbara kanaler redan lagt sina budgetar för budgetåret 98/99.
Highlander började som en spinoff på filmen med samma namn, och sändes av SVT för många år sedan. SVT slutade emellertid sända serien efter första säsongen. Serien togs sedermera upp av TV1000, och senare av TV6. Det var dock inte förrän häromåret som serien slutade spelas in i USA, och eftersom serien var mycket populär slutade man för säkerhets skull inte helt, utan fortsatte med en uppföljare, The Raven.
Highlander: The Raven har sedan några månader sänts av Kanal 5 på onsdagar. Konceptet har ändrats en aning, men inte mycket. Det är fortfarande en odödlig som står i centrum, men istället för Duncan McLeod (Adrian Paul) är det den här gången en kvinna vid namn Amanda (Elizabeth Gracen). Hon delar dock rampljuset med en vanlig dödlig -- en före detta polis som heter Nick -- och tillsammans får de ta sig an allehanda mystiska uppdrag, när de inte har fullt upp med att försvara sig och sin omgivning från andra, mindre vänligt sinnade odödliga.
Charmed (Förhäxad) är en annan serie med övernaturliga inslag. Den sänds av TV3, och här är det inte frågan om så mycket action, thriller eller mystik, utan mer ett aningen förvirrat försök till drama. Bakom det hela står den inte helt okända TV-producenten Aaron Spelling, och man kan väl säga att det märks på upplägget, som är ganska lättviktigt.
Serien handlar om tre systrar med namnen Prue (Shannen Doherty), Piper (Holly Marie Combs) och Phoebe (Alyssa Milano) som plötsligt upptäcker att de är snälla häxor, men att alla andra inte alltid är lika snälla. Jag har inte sett så många avsnitt av serien, så jag ska väl inte såga den helt ännu, men jag misstänker att det framförallt är folk som brukar se Aaron Spelling-serier som kommer att uppskatta denna serie.
Buffy the Vampire Slayer har överlevt ännu en säsong i USA, men tyvärr har denna lättviktiga men underhållande serie inte dykt upp i Sverige ännu. Det är som bekant alldeles för ont om vampyr på svensk TV, så håll utkik och tummarna.
Final Conflict är en annan serie som kanske tål att hålla utkik efter. Jag har inte sett något avsnitt av denna serie, så jag kan inte avge något personligt omdöme, och att den är skapad av den ökände Gene Roddenberry oroar, men eftersom serien lyckats överleva sin första säsong på amerikansk TV, och även icke-trek-fantaster verkar se den, så kan det kanske vara en serie att hålla i minnet. Upplägget i serien är en konflikt mellan två raser, människor och taeloner, och andra säsongen av serien sägs öppna med att första säsongens huvudperson blivit mördad, så lika slätstruket som Star Trek borde det inte bli.
Millennium rullar på, tyvärr, träig och tråkig, och i viss mån
verkar Chris Carter, som står bakom både Millennium och
Arkiv X, vara av liknande uppfattning, eftersom de tidigare
producenterna nu har sparkats och ersatts med nya, så att den
nyproducerade säsongen genomgått diverse plötsliga ändringar; bland
annat att huvudpersonen Frank fått ett jobb på FBI samt även en ganska
självständig, kvinnlig kollega.
Stargate SG-1 nämde jag i en tidigare artikel, och även om serien fortfarande inte dykt upp på svensk TV så finns det gott hopp om att den dyker upp förr eller senare, eftersom den nu går mot slutet av sin andra säsong i USA, och det stora produktionsbolaget MGM har beställt inte mindre än totalt 88 avsnitt, dvs fyra säsonger.
Som jag skrev förra gången är även denna serien en filmspinoff, i det här fallet av Stargate, och har Richard Dean Anderson (annars mest känd som ''MacGyver'') i huvudrollen som ledaren för det utforskningsteam som reser genom stjärnporten till avlägsna världar i jakt på information och teknologi för att försvara jorden mot invasionsförsök från det tekniskt avancerade men ganska dekadenta Goa'uld-imperiet.
Pilotfilmen till serien, som är det enda jag sett av den, innehöll några ganska pinsamma scener och repliker, men på det hela taget nådde den åtminstone upp till betyget godkänt; till skillnad från några tidigare verkliga bottennapp som Space: Above and Beyond (Slaget om Tellus) och Earth2 (Den andra jorden).