7 Days heter en ny science fiction-serie som TV3 börjat sända på torsdagkvällar. Huvudkonceptet här är tidsresor: amerikanska forskare har plockat isär ett flygande tefat och delvis listat ut hur man kan resa bakåt i tiden. Utgående från detta har Project Back Step bildats, vars uppgift är att förhindra katastrofer genom att i efterhand skicka tillbaka en person i tiden för att rätta till saker och ting. Seriens namn kommer sig av att sju dagar är den övre gränsen för hur långt bakåt i tiden som Project Back Steps utrustning klarar av att skicka någon.
Babylon 5: Crusade har inte dykt upp på svensk TV ännu, och det är kanske inget att sörja över. Så gott som allt i denna serie är sämre än i Babylon 5: bakgrundsstoryn är svag, historierna i de enskilda avsnitten har varit ganska tunna, musiken är dålig, och så vidare.
Babylon 5 repriseras av Kanal 5 på söndagseftermiddagar, och har nu hunnit igenom en god bit av säsong 3. I våras hann de ända fram till säsong 4, men under sommaren gjordes ett uppehåll med de nya avsnitten och tidigare säsonger började repriseras. Kanal 5 har svarat något undvikande på frågan när de tänker visa säsong 5, men antytt att det åtminstone finns konkreta planer på att visa den och att det kanske händer redan i höst.
Star Trek: Voyager har nu hunnit igenom två säsonger på SVT, där man nu gjort uppehåll men tänker återkomma med tredje säsongen i vår. Ingen egentligt förbättring i avsnitten har skymtats än så länge, men skall tydligen kunna förväntas tills den tredje säsongen.
Star Trek i originalversion sänds för övrigt än en gång av Kanal 5 på söndageftermiddagar, strax före repriserna av Babylon 5.
Team Knight Rider heter ett inte alltför lyckat försök att fortsätta den relativt framgångsrika 80-talsserien Knight Rider. TV3 sänder Team Knight Rider på lördagar strax före klockan 18, men för säkerhets skull repriserar de även den gamla versionen tidigt på vardageftermiddager. I korthet handlar den nya serien om ett ''Mission: Impossible''-gäng bestående av fem personer plus några datoridentiter, tre bilar, två motorcyklar, ett tjockmagat flygplan och allehanda klichéer som ger sig i kast med diverse skurkjakter. Den som vill ha action av denna typ bör kanske koncentrera sig på de gamla repriser, samt den andra serien med en högteknologisk bil som synts i svensk TV: Viper.
Viper sänds inte just nu, men säsongen som producerades 1996 kunde ses på TV3 i våras. Första säsongen producerades redan 1993, men det blev bara en säsong innan serien lades på is. 1996 återupplivades den med nya huvudpersoner, och 1998 gjorde även den ursprungliga huvudpersonen en comeback i serien. Den huvudsakliga skillnaden mellan Team Knight Rider och Viper är att Viper har en viss antydan till ''glimten i ögat'', inte fullt så klichéartad handling och persongalleri, och en lite mörkare, dystopisk ton i bakgrunden.
The New Adventures of Robin Hood är ännu ett försök att haka på framgångarna hos serier som Hercules och Xena, och verkar åtminstone delvis lyckas, eftersom serien nu är inne på sin tredje säsong. Tyvärr har de avsnitt från första säsongen som TV4 hittills sänt på lördagförmiddagar inte speciellt lovande, utan känns ganska trötta och ordinära. Kanske blir det bättre under senare säsonger.
Conan: The Adventurer verkar ha blivit nerlagd i USA efter en säsong, och har inte visats i Sverige ännu. Det placerar den dock precis i den kategori av TV-serier som TV3 brukar använda som utfyllnad sent på vardagskvällarna och tidigt på helgeftermiddagar, så den kanske dyker upp snart.
Beastmaster var en fantasyfilm som kom för många år sedan, och sedan fått uppföljare --- och nu även följs upp i en TV-serie, eller åtminstone en pilotfilm (med den fantasifulla titeln ''The Legend Continues''). Hur ska detta sluta?
Hercules: The Legendary Journeys är på väg att läggas ner i USA efter fem säsonger. Ett rykte talar om att de blir en handfull avsnitt till, vilka i så fall skulle produceras nu under hösten 1999. Hur som helst har svenska TV3 bara hunnit till säsong tre ännu, så det finns avsnitt nog för ett i veckan i uppemot ett år till.
Xena: Warrior Princess ser ut att behålla sin popularitet och fortsätter att sändas både i USA och Sverige, men helt oberörd av de sjunkande amerikanska tittarsiffrorna för äventyrsserier är serien inte, så det finns en märkbar risk att Xena får gå samma väg som Hercules nästa säsong.
Young Hercules ser också ut att fortsätta, lika fånig som tidigare.
Lexx, som började som fyra TV-filmer, har förlängts med en TV-serie om tjugo entimmarsavsnitt. Den som inte sett Lexx ännu uppmanas att göra bättring, för denna tysk-kanadensiska samproduktion är en av de skummaste science fiction-serier som skådats.
Poltergeist: The Legacy heter en sorts ockult variant på Mission: Impossible-temat som visas sent på fredagsnätter av TV3. På något sätt lyckas handlingen i den här serien sällan lyfta, utan mest virra omkring utan att något händer, förutom vid ett par kortare sekvenser när den obligatoriska zombien (eller vad det nu råkar vara i avsnittet ifråga) ska fördrivas. Någonstans kan man ana någon sorts ramhandling, men inte heller den verkar röra sig åt något särskilt håll.
The A-Team är en annan, och betydligt mer underhållande variant på Mission: Impossible-temat, och är fortfarande lika befriande fri från allvar och pretentioner som alltid. TV3 reprissänder serien cirka tre timmar efter midnatt på vardagar, samt ibland även något avsnitt på helgnätter. Den som missat denna sanslösa actionserie bör kanske passa på att se några avsnitt, som ren TV-mässig allmänbildning.
Buffy the Vampire Slayer har ännu inte dykt upp i Sverige, men blivit framgångsrik i USA. Lättsam, mycket lättsam underhållning, men som sådant inte så illa, även om det första avsnittet efter piloten var ganska dåligt.
Stargate SG-1, TV-serien baserad på filmen Stargate, har blivit framgångsrik i USA och är inne på sin tredje säsong. Snart har nog den första säsongen blivit tillräckligt gammal för att någon svensk TV-kanal ska tycka att den blivit tillräckligt billig att köpa in och visa. Jag har själv bara sett pilotfilmen, men att döma av den verkar det kunna bli en hyfsad äventyrsserie.
X-Files rullar vidare på TV4, om än fortfarande i repriser från den säsong som producerades 1996.
Space: Above and Beyond (Slaget om Tellus) sänds i repris av TV4 igen. Som om inte första gången var mer än nog.
Sailor Moon -- den japanska animeserien -- dök nyligen upp igen tidigt på söndagar, och den här gängen började TV4 inte om från början med serien, utan fortsatte från avsnitt 21.
Flipper i 90-talsversion sänds på TV4 precis efter Sailor Moon, och kan vara lagom lättsam underhållning på söndagförmiddagen, även om det är en relativt ordinär äventyrsserie.
SeaQuest DSV sänds direkt efter Flipper på TV4, och även om den nu aktuella andra säsongen inte är fullt lika dålig som den första, så skulle serien fortfarande må bra av en stor uppryckning i fråga om bland annat manus.
The Sentinel (Spejaren) finns nu i fyra säsonger, och med tanke på de framgångsrika propagandakampanjer som seriens amerikanska fans bedrivit tidigare för att hålla liv i serien finns det god chans att det blir fler avsnitt producerade, även om serien nu vad göller nyproduktion blivit degraderad till en ''late season replacement'', det vill säga en serie som används för att ersätta de mindre framgångsrika nya serier som dykt upp som efter låga tittarsiffror blir nedlagda mitt i sin första säsongen. Detta innebär i sin tur i praktiken att det bara produceras omkring 10 avsnitt istället för de 18, 22 eller 26 avsnitt som en hel säsong vanligtvis brukar bestå av. Hur som helst får vi i Sverige tills vidare nöja oss med att se repriser ur andra och tredje säsongen sent på måndagkvällar på TV4.
Red Dwarf har äntligen fått sin åttonde säsong visad i Sverige, och den innebar en viss uppryckning från den inte alltför fantastiska sjunde säsongen.
3rd Rock From the Sun är nu inne på sin femte säsong i USA, och det första avsnittet i säsongen hette ''The Baby Menace''. Jag har aldrig riktigt fastnat för denna serie, kanske mest för att den ofta blir lite för ansträngd i sin ''främling i storstan''-humor, men bortsett från detta (förvisso ganska irriterande) moment är serien ganska underhållande.
Dilbert har blivit TV-serie, och sänds på ZTV på lördagar! För den som lyckats missa vad Dilbert är, så är det ursprungligen en tecknad serie av Scott Adams, som beskriver den förvirrade och meningslösa vardagen på ett stort företag med inkompetenta chefer överallt, med särskilt fokus på ingenjören Dilberts hopplösa tillvaro tillsammans med sina kolleger, sin cyniska hund Dogbert, sin knäppa chef, och några andra personer. TV-serien har inte fullt ut lyckats koncentrera vansinnet lika mycket som sin förlaga, men ändå lyckats ganska bra med att översätta pappersvarianten till TV-form.
South Park har börjat sändas av TV4, omkring halv tolv på torsdagnätter. Denna serie är om möjligt ännu mer sanslös än Dilbert, och handlar om fyra lågstadieungar i den lilla hålan South Park någonstans i USA. Grundkonceptet i serien är väl mer eller mindre att bryta mot alla traditionella tabun, och serien har blivit grundligt sågad av alla moralväktare i USA.