Svensk science fiction 1999

Hans Persson
Nu är det återigen dags för en (lätt försenad) sammanfattning av vad som hände inom genren under det gångna året.

Böcker och förlag

I den svenska bokutgivningen för 1999 har jag hittills hittat 110 titlar som är science fiction, fantasy eller skräck. När jag skrev motsvarande artikel förra året noterade jag 112 titlar för 1998, men den siffran har vid det här laget stigit till 130. Det är bara att konstatera att det tar lång tid att hitta alla relevanta titlar. Om man vill ha en sammanställning inom rimlig tid från det aktuella året så får man leva med att den inte är komplett. Riktigt komplett kommer den för den delen naturligtvis aldrig att bli. Den genreutgivning jag hittat kommer till stor del från några enstaka förlag: Wahlströms står för 27 titlar och Bonnier (inklusive ungdomsförlaget Bonnier Carlsen) för 16. Efter dem kommer Natur och Kultur (8), Richter (7), Forum (5), Bra Böcker (4), Replik (4) och Prisma (4). Alla övriga förlag på min lista (26 stycken) har nöjt sig med max två titlar vardera.

Genrefördelningen är 27 science fiction-titlar (1998: 22, 1997:16), 43 fantasytitlar (1998:50, 1997:49) och 18 skräck (1998:28, 1997:20). Det verkar alltså som om science fiction-utgivningen är på väg att hämta sig lite igen efter den totala fantasydominansen under några år om man tittar på siffrorna. När man tittar i bokhandlarnas hyllor ser det inte riktigt lika bra ut. De titlar som jag tar upp som fantasy är i de allra flesta fallen också genrefantasy och publiceras som det. Många av science fiction-titlarna är antingen ungdomsböcker (under 1999 många som hade med Star Wars att göra, av uppenbara skäl) eller framtidsspekulationer av författare som skriver mainstream men råkar slinka in på science fiction-området lite av misstag. Om vi bortser från ungdomsböckerna så hittar jag inget svenskt förlag som utgivit mer än Wahlströms, och de fick inte ut mer än två titlar (båda tillhörande Tad Williams' Otherland-serie).

Det är ju dock ingenting som säger att de som ger ut mest också står för det intressantaste, så låt oss ta en titt bland de mindre förlagen. Under 1998 så sade Sam J. Lundwall att han skulle sluta ge ut böcker på sitt förlag Fakta & Fantasi för det gick med för mycket förlust och det verkar han ha gjort, för det enda som kommit ut är Jules Verne-Magasinet.

Paradishuset (Vildandsvägen 18 H209, 227 34 Lund) har vid det här laget etablerat sig som ett litet men trevligt förlag för fantastisk litteratur. Under 1999 gav de ut två böcker, dels novellsamlingen Svenska monster och annat otyg med bidrag av två LSFF-medlemmar och illustrationer av Hans Arnold, dels Själamässa för en konstgjord med en lång och tre korta noveller av Bertil Falk.

Rollspelsförlaget Neogameshttp://www.neogames.se/ släppte Demonen, den tredje delen i Andreas Romans trilogi om drakväktarna.

Bland övriga svenskar som publicerat sig inom genren hittar vi Karolina Bjällerstedt Mickos med Larona (Måni, fantasy; uppföljare till Mantor), Niklas Krog med En magikers styrka (Rabén & Sjögren, fantasy; fristående fortsättning på En krigares själ) och debutanten Maud Mangold med Glaspärleresan (Rabén & Sjögren, fantasy), Gunila Ambjörnsson med Trädet och tiden (Bonnier Carlsen, fantasy) och George Johansson med På okänd planet och Datorernas död (Natur och kultur, sf; reviderade nyutgåvor, originalen kom under 1980-talet).

Tidskrifter

Precis som vanligt så får man väl säga att ryggraden i den svenska genretidskriftsfloran är Jules Verne-Magasinet, redigerat av Sam J. Lundwall sedan 1972. Under 1999 utkom nummer 493-498 (varav 495-496 var ett dubbelnummer). De enskilda numren har 32 sidor, dubbelnumret 48. Novellerna i JVM är oftast av ganska blandad ålder. Ett normalt nummer innehåller åtminstone någon novell som är högst fem år gammal och åtminstone någon novell från 1950- eller 1960-talet. Undantaget är nummer 498 där den äldsta novellen är från 1994. De flesta numren innehåller också någon kort artikel om science fiction eller om vad som var avancerad vetenskap för omkring 100 år sedan. Dessutom finns det en spalt med nyutkomna böcker i samtliga nummer. Här listas nyheter i Sverige, Storbritannien, USA och, av någon för mig obegriplig anledning, Tyskland. Tyvärr är det väldigt tunt med icke-litterärt material. I tre av numren finns Carolina Gómez Lagerlöfs fandomspalt med. Den är visserligen kort, men den brukar ta med det väsentligaste. Förutom det finns en intervju med författaren Jeff Noon av Karin Lundwall (som skriver mer än tidigare) samt ett par kongressrapporter, men de är normalt väldigt korta.

Månblad Alfa kom ut med tre nummer under 1999.

Spektra SF (medlemstidning för SFSF, Box 3272, 103 65 Stockholm) har likaledes kommit ut med tre tunna nummer, men det får väl trots allt ses som en framgång eftersom det bara kom ut ett enda nummer under 1998.

SF Forum som också utges av SFSF med oregelbundna mellanrum har inte setts till under 1999, men eftersom de föregående två numren kom 1994 och 1998 så är väl ingen så våldsamt förvånad över det.

SF i Corren 1999

Under 1998 hittade jag 28 texter om science fiction och fantasy i Corren och tyckte då att det var rätt bra. Under 1999 hittade jag 40 texter om genren, plus två bokspalter av mig. Det låter som om det skulle vara en jätteförbättring, men riktigt så bra är det kanske inte trots allt. Av dessa 42 texter så handlar inte mindre än 14 om den den nya Star Wars-filmen. Om man istället räknar alla Star Wars-notiserna som en så hamnar vi istället på 29, alltså nästan exakt samma som året innan.

De flesta notiserna är bok- eller filmrecensioner. Förutom det hittar man en artikel om C. S. Lewis, teaternotiser om Vampyrernas natt och Jekyll & Hyde, Aprilhäxan som radioteater, Stephen Kings bilolycka, språket klingon och en artikel om J. K. Rowling.

Fanzines

Förutom tidskrifterna ovan har det naturligtvis kommit ut en hel del fanzines. Den som är intresserad av att läsa fanzines bör bli medlem i Sveriges Fanzine-Förening (Lennart Uhlin, Högsätravägen 22, 181 58 Lidingö; lennart@sfbok.se), så får man sex sändningar fanzines hemskickade per år.

Kongresser och annat

Under 1999 anordnades två science fiction-kongresser, hälften så många som 1998. Medelstorleken på kongresserna var dock lite större än året innan, så skillnaden var kanske inte så stor i antalet kongressbesökare som man skulle kunna tro.

Först ut var jUnicon 18-20 juni i Saltsjöbaden och hade drygt 100 deltagare. Hedersgäster var Bertil Mårtensson, Hans Arnold och Martin Easterbrook. För mer information, se kongressrapport i Månblad Alfa nummer 40.

Framåt hösten var det så dags för årets Swecon, nämligen Upsala: 1999 som hölls 15-17 oktober i Uppsala med gissningsvis lite över 100 deltagare. Hedersgäster var Michael Swanwick och Lars-Olov Strandberg. För mer information, se kongressrapport i Månblad Alfa nummer 41.

Förutom dessa regelrätta kongresser fanns det även ett par andra arrangemang av intresse. Den 10:e april avhöll SFSF i samarbete med Forodrim en bokfrossa där man sålde av merparten av Kjell Borgströms boksamling som donerats till föreningen i samband med hans död. Den 4:e maj arrangerades sedan någonting som kallades Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Det var ett jättearrangemang för gymnasister, men programspår om alla upptänkliga sorters vetenskap. Bland annat fanns det ett spår om science fiction, och där hölls föredrag av mig, Richard McKinney, John-Henri Holmberg, Jonas Ahlberg och Mats Dannewitz Linder. Värt att notera är också att man på den norska kongressen Norcon: 1999 delade ut norsk fandoms Golden Coke award till Lars-Olov Strandberg och Kjell Borgström. Den 30:e augusti till den 4:e september var det återigen fantasyfestival i Gamla Stan i Stockholm med diverse program på SF-Bokhandeln, boksignering och dräktparad genom staden.


LSFF:s hemsida