Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator

Innehåll i nummer 1:


LYS-16, ett stycke Svensk och Lysitisk historia.
För ett tag sedan lyckades vi boota en gammal Lys16, en liten trevlig 16-bitars hemdator fr}n mitten av 70-talet. Den utvecklades av n}gra Lysiter, nämligen Björn Larsson, Robert Forchheimer samt Jan-Erik Stjernvall. CPU-n best}r av sex stycken IMP-16A/502D som tillsammans emulerade en sextonbitas CPU. Som massminne används en bandspelare, och underverket har 4Kb minne i grundutförande. Hela härligheten kostade 5000Kr. D} ingick även Termilysen, en terminal som kan koplas in till en vanlig TV, och kan köras i allt mellan 55 och 9600 baud, split speed, dock inte den eminenta hastigheten 75/1200.

(För mer info, se manualerna i Q-Huset, Rapport LiTH-ISY-I-0112 och de oranga Lys-16 burkarna som för tillfället står inne hos admittanssen.)



Problem med Dell, vår 486dx33
Dell har tyvärr börjat få problem med sin disk, så den är lindrigt uttryckt instabil för tillfället. Vi får se om disken går att rädda.



Den officiella WWW-Servern har flyttat
Lysators oficiella WWW-Server flyttade den 26/10 till port 80, från port 7500 som den tidigare huserat på. Den kan dock fortfarande accessas från port 7500. ("http://www.lysator.liu.se/" eller "http://www.lysator.liu.se:7500/"). För mer info, skriv 'datorhandboken' på en sun4 (Lysita, Lysistrate eller Konrad) eller koppla upp dig mot "http://www.lysator.liu.se/local/datorhandbok/Main.html".



Lite blandad statistik

WWW

Mellan den tjugonde oktober och den tredje november hade Lysators WWW-Server 220 tusen accesser, det vill säga 654 accesser per timme, eller ungefär en var tionde sekund. Mellan den klockan 12.00 den första november och klockan 8 på kvällen den tredje november var det 56 tusen accesser, det vill säga nästan nio hundra accesser per timme, eller en var fjärde sekund, detta trots att servern var nere fem timmar under tidsperioden. Så om det går lite segt kan det vara förklaringen.

Om servern verkar vara helt hängd, kan det dock bero på en annan sak, MacTCP och Solaris 2 kommer inte helt överens. Ibland hänger sig Solaris när uppkopplingen ska stängas, till synes utan anledning. Det händer dock bara när MacTCP försöker prata med den, vilket som tur är inte sker så ofta.

FTP

Förra veckan överfördes nära tio tusen filer, sammanlagt 906Mb, från vår FTP-Server. Linux stod för den största delen, med 20%, sedan kom Suns patchar till Solaris, med åtta procent. Animetexterna i SF-Arkivet kommer sedan som god trea, ihop med /pub/religion/neopagan.

Jag hittade tyvärr ingen info om Gopher.



Lys32 projektet behöver hjälp
Lys32-gruppen söker folk som är intresserade av att bygga hårdvara (i första hand) och/eller att skriva mjukvara (i andra hand), för RISC-processorer (i synnerhet AMD29000-serien). Intresserade kan kontakta Henrik Grubbström <grubba@lysator.liu.se>.



Projekt Runebergs bibelavdelning behöver hjälp
Lysatorprojektet Projekt Runeberg har ett delprojekt som går ut på att publicera hela 1917 års översättning av bibeln. Nyligen har de delar av bibeln som finns on-line passerat 2.44 Mbyte.

Vi efterlyser fler medhjälpare till projektet. Det är framför allt två uppgifter som vi behöver fler frivilliga till:

- korrekturläsning
- inscanning/inknappning

Intresserade kan kontakta Per Cederqvist <ceder@lysator.liu.se> för mer information. Projekt Runeberg publicerar även andra texter; kontakta Lars Aronsson Lars Aronsson <aronsson@lysator.liu.se> för mer info.



Om Lystring, Lysators medlemsblad
Nyhetsbladet Lystring är avsett att vara en kanal för information om Lysator och våra datorsystem, till exempel systemupp(ner?)graderingar, nyinstallerade program och planerade våffelkvällar. Redaktionens målsättning är att ge ut ett nummer natten mellan torsdag och fredag varannan vecka.

Lystring distribueras via email till samtliga Lysators medlemar, plus några till. Om du fått detta nummer, och av någon anledning inte vill få Lystring i fortsättningen, hör av dig till redaktionen. Samma sak gäller om du känner någon som skulle vilja ha Lystring, men som inte fick detta nummer.

Redaktionen består för närvarande av Mattias Wingstedt <wing@lysator.liu.se>, Ture Pålsson <ture@lysator.liu.se>, Johan Magnusson <johan@lysator.liu.se>, , Per Hedbor <cardeci@lysator.liu.se> och David Hedbor <neotron@lysator.liu.se>, och kan nås med email till lystring@lysator.liu.se eller med ett brev till "Lystring redax" i LysKOM.



Robin för detta nummer var Per Hedbor <cardeci@lysator.liu.se>
Robin för nästa nummer är Ture Pålsson <ture@lysator.liu.se>