Lystring - medlemsblad för föreningen Lysator


Nummer 39, 30 september 1997.
Sammanställt av: David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>
Email till redax: lystring@lysator.liu.se
Lystringarkivet: http://www.lysator.liu.se/lystring

Innehåll:


Nya arbetsstationer

Den senaste tiden har nästan hela Lysators maskinpark i Q-huset blivit utbytt, tack vare ett en donation av arbetsstationer från Sun. De gamla arbetsstationerna (SPARCstation ELC och SPARCstation IPC) har bytts ut mot nyare maskiner. Dessutom har Sun och Ericsson Radio donerat färgskärmar som är mycket bättre och fler än de gamla. Vi tackar hjärtligt alla donatorer.

Idag finns följande nya maskiner igång i Q-huset:

svenolov
SPARCstation 10 med 2 CPU:er och 64MB RAM (CPU och minne utlånat av Informationsvävarna). Detta är en väldigt bra maskin och vår bästa arbeststation nu.
kairo, kalix
SPARCstation IPX med 28MB resp 16MB RAM. Vi har fler sådana som väntar på minne och disk.
kurage
SPARCstation 2 med 64MB RAM.
lyxpryl, laxativ, laxask
SPARCstation LX med 24MB RAM.
xantippa
SPARCstation Classic med 24MB RAM.

Det är en del jobb kvar innan t.ex. skrivaren och scannern är igång igen, men annars har det blivit ett lyft för Q-huset.

Vi tackar våra donatorer för detta!

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


UppLYSning

Det har skett vissa omstuvningar i programmet. Här är höstens UppLYSningar, som programmet ser ut idag (17/9):
1/10: Introduktion till Emacs Lisp (Peter Liljenberg)
Lär dig hur du programmerar i programspråket som finns inuti textredigeringsprogrammet Emacs.
8/10: SNMP (Lars Viklund)
SNMP kan du använda för att övervaka och styra komponenterna i ditt nätverk från ditt skrivbord. Lär dig lite om vad SNMP är på kvällens UppLYSning.
15/10: QNX (John Clewett)
QNX är ett realtidsoperativsystem för PC-datorer. Kvällens UppLYSning är en presentation av detta OS.
22/10: Tentaperiod på LiTH.
29/10: Windows NT för Unix-hackers (Sverker Abrahamsson)
Hittar du hyfsat i Unix? Undrar du vad Windows NT är? Denna UppLYSning hjälper dig att förstå begreppen.
5/11: Introduktion till VMS (Richard Levitte)
Har du funderat över vad för slags operativsystem VMS är och hur det ser ut för användaren? Kom och lär dig grunderna!
12/11: Gerillaprogrammering i Intercal (Mikael Cardell)
Programmering när den är som bäst.
19/11: Ingen föreläsning inbokad än.
26/11: MPEG-4 (Jörgen Ahlberg)
En introduktion till MPEG-4, och lite om tidigare MPEG-standarder.
3/12: Programmering med POSIX-trådar (Peter Eriksson)
Trådar är som processer, fast mindre och smidigare. Lär dig hur du använder dem för att skriva bättre och snabbare program.

UppLYSning sker klockan 18-20 på onsdagar i IDA:s seminarierum Estraden, som ligger på andra våningen i E-huset. Akademisk kvart gäller.

Se http://www.lysator.liu.se/upplysning/ för mer information.

(av Kent Engström <kent@lysator.liu.se>)


Status på backupsystemet

För tillfället tas det inte regelbundna backuper av alla Lysators hårddiskar. Däremot tas det regelbundet backup av alla hemdir och av LysKOM-databasen. Backuperna av hemdirren görs med hjälp av programvaran Legato Networker; just nu är det de här diskarna på sabrina som det tas backup på:

	 /export/dsk1
	 /export/users1
	 /export/users2
	 /export/users3
	 /export/users4
	 /export/users5
	 /export/users6
	 /export/quota1
	 /export/lysdisk1
	 /export/lysdisk3
	 /export/lysdisk4
	 /export/lysdisk5
	 /export/lysdisk6
	 /export/lysdisk7

Du bör se till att information som du är rädd om finns lagrad på någon av dessa diskar (eller att du ordnar backup på egen hand). Noteras kan till exempel att WWW-disken inte finns med på listan. (Detta kommer förhoppningsvis att åtgärdas inom en inte alltför avlägsen framtid.)

Den 1:e varje månad tas det en full backup; det tar i praktiken ungefär 10 dygn innan banden bytts tillräckligt många gånger för att den ska bli klar. Övrig tid tas det en inkrementell backup per dygn (vid midnatt) utom de dygn då bandet har blivit fullt och ännu ej utbytt. I LysKOM-mötet "Backup (@) Lysator" kan du läsa de rapporter som Legato genererar en gång om dygnet.

Backupen av LysKOM-databasen sker i bästa fall en gång per dygn, men den misslyckas ofta på grund av att filsystemet ändrar sig för mycket medan backupen tas. Det blir dock för det mesta flera lyckade backuper per vecka.

Observera att det här beskriver status just nu. Legato-systemet har varit igång några månader. Lysator kan inte lämna några som helst garantier för att backuperna kommer att skötas lika bra i framtiden som de senaste månaderna.

Vi har för tillfället ungefär 65 DDS-band i backuppoolen. Det har gått åt ungefär 35 band sedan starten. Vi kommer att återanvända de äldsta banden när alla band är fyllda. Med andra ord: om du tappar bort en fil bör du se till att få den tillbakaläst så snabbt som möjligt.

(av Per Cederqvist <ceder@lysator.liu.se>)


Nya servermaskiner

Under de senaste veckorna så har Lysator begåvats med ytterligare två CPU-servrar av typen Sun 4/400.

Den ena är tingeltangel som är tänkt att användas till allehanda serversysslor. Det finns en del mindre serverprogram som vi vill ha igång utan att dedikera en hel maskin åt detta. Har du någon du vill köra på tingeltangel så hörav dig till <root@lysator.liu.se>.

Den andra är vår gamla trotjänare Tina som väckts till liv av Peter Liljenberg <petli@lysator.liu.se> och .

För donationerna kan vi tacka SUN, Ericsson Radio System och NADA/KTH.

(av )


Inköpsspurt för kvartersbibliotek Q!

Jag har tagit över höstens bokinköpsuppdrag för Kvartersbibliotek Q av David Kågedal, och vill nu meddela följande:

Det går fortfarande utmärkt att komma med förslag och rösta fram de böcker man vill se inköpta! Se http://www.lysator.liu.se/local/kq/ för mer info

(av Magnus Bark <bark@lysator.liu.se>)


Ny mailserver

Lysators mailhantering har flyttat från maskinen lysander (Sun4/330) till samantha (Sun4/690). Detta borde inte ställa till några bekymmer, eftersom det rekommenderade namnet mailhost.lysator.liu.se fortfarande pekar på rätt maskin.

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


Spärrat mailsystem

Onsdagen den 10 september träffades Lysator av en virtuell bomb. Någon som tyckte att han hade något väldigt viktigt att säga (t.ex. att alla skulle köpa just det han hade att sälja) hade också fått för sig att Lysators mailserver var lämplig för att skicka ut detta meddelande till tusentals personer runt om i världen. Tyvärr tyckte inte vår mailserver att det var en lika bra idé, eftersom den inte längre fick tid att sköta den vanliga posthanteringen.

Följderna av detta är två. För det första fick vi äntligen motivation nog att göra det planerade bytet av mailserver (se notis ovan), och för det andra så har vi infört ett filter som förhoppningsvis hindrar liknande incidenter i framtiden.

Rent tekniskt betyder det att mailservern bara vidarebefordrar post som antingen kommer från Lysator eller ska till Lysator. Detta kan ställa till bekymmer för två kategorier av användare:

Användare som ringer upp Telia/Swipnet/vfsh och läser sin post från Lysator

Om man har ställt in sitt mailprogram att använda mailhost.lysator.liu.se för utgående post (SMTP host etc.) så kommer det inte gå att skicka post annat än till lysator. Detta löser man enkelt genom att välja en annan maskin för utgående post, lämpligen den man fått sig tilldelad av sin ISP (Telia/Swipnet/vfsh). Att hämta mail från Lysator går lika bra som förut, och man kan fortfarande ange sin Lysatoradress som avsändare, det är bara det att man inte kan använda vår mailserver för att reläa vidare posten.

Ställen som använder Lysator som fallback för sitt eget mailsystem

Om man har satt upp mailhost.lysator.liu.se som sekundär MX så måste man säga till oss så att vi verkligen tar emot post dit när det behövs. Vi har redan satt upp så att vi kan fungera som sekundär MX för RydNet och några andra ställen.

(av David Kågedal <davidk@lysator.liu.se>)


Kryptoknäckning

Det verkar poplulärt att hjälpa till att knäcka krypton nuförtiden. Tyvärr slöar det ner maskinerna lite väl mycket, det hjälper inte ens att de är ordentligt nice:ade.

Därför ber vi er att inte köra exempelvis rc5-knäckarklienter på Lysators datorer.

(av Henrik Rindlöw <rindlow@lysator.liu.se>)