Recensionssidan micro-88

Den gula faran
Recensionerna

ur Östgöta Correspondenten 29:e okt 1988

Bästa spexarna bakom kulisserna

   På grund av en spextävling anordnad av ett störr bryggeriföretag bjöds spexentusiasterna i Linköping på tre microspexföreställningar på lördagen i studenternas kårhus, Kårallen. "Den gula faran" heter spexet som bara tar en timme och omfattar fyra sångnummer.
   Det handlar om det kejserliga Ryssland vid tiden för rysk-japanska kriget. Tsar Nikolaus II vill bygga en mur för att stoppa den gula faran. Han omges av ingenjören Ludvig Nobel, sin hustru Alexandra och generalen Stackelberg. I spelet förekommer även fursten
Potemkin och några andra.
   Eftersom speltiden för tävlingsbidragen är maximerad till en timme så blir det bara fyra sångnummer. Klart bäst av sångnummren är murartrallen, alias "Hooked on a feeling". Den sjungs av Nobel, Stackelberg, Alexandra och tsaren.
   I övrigt är inte akustiken i Kårallen den bästa.
   Champangesången av furst Potemkin har svårt att gå fram. Talmässigt spelas Ludvig Nobels roll bäst, med lagom lågmäldhet och eftertanke. De övriga rolldeltagarna tar i lite för mycket.
   De stora vinnarna i spexet är dock männen och kvinnorna bakom kulisserna. Ja, just det, bokstavligt talat.
   Med mycket små men fiffiga medel lyfter deras dekor och specialkulisser spexet. Generalens bord är fullt av exploderande pjäser och dekoren möjliggör den stora överraskningen. Ramhandlingen är nämligen den att tsaren vill bygga en mur genom Sibirien. Men av muren blir det bara ett staket som välter och vips är den transibiriska järnvägen skapad. Särskilt den målade kulissen där staketet faller omkull är skojig.
   Nu vet inte spexarna hur det går i tävlingen ännu. Juryn funderar fortfarande. Med lite tur tar sig spexarna till final och får uppföra spexet i Stockholm. Parallellt med det lilla spexet arbetas det med det än så länge hemliga stora spexet till nästa år.

HÅKAN WASÉN

 

ur Sulan hösten 1988

Den gula faran slår till

   I lördags drabbades kårallens matsal av ryska storheter som Nikolaj II och hans gemål Alexandra, general Stackelberg och furst Potemkins med betjänt. Även Ludvig Nobel (brorson till Alfrad Nobel) var närvarande. Dessa gengångare steg upp på scenen och framför våra ögon förvandlades de till högst levende och intensivt hysteriska personligheter i microspexet "Den gula faran".
   I vår kommer dessa historiska personer åter att bli till allmänt beskådande i den spextävling som det statliga ölalternativet har utlyst. - Go ahead and show them!
   Spexet utspelar sig i det kejserliga Ryssland under uppladdningsfasen till det rysk-japanska kriget. Tsar Nikolaj II har stora utränkingar och planer för att undvika "den gula faran". Till sin hjälp tar han Ludvig Nobel. Han ska konstruera en mur.

Mur blir järnväg
   Ludvig Nobel tar i sin tur den sluskige fursten Potemkins till hjälp för att få råvaror. Det visar sig förödande. Den rödnäste fursten använder inte tsarens pengar till råmaterial. Nej, han köper champange och hans näsa antar en alltmer självlysande färg

under spexets gång. Det är inte konstigt att muren i färdigt skick blev väldigt ynklig. Tsaren blir till trots allt nöjd. - Små kineser och japaner, små murar, myser han tills han inviger muren. Då ramlar den omkull, men eftersom inget är omöjligt i spexens värld visar det sig att muren liggande på marken fungerar utmärkt som Rysslands första järnväg. Det hysteriska sällskapet kan nu bege sig till Moskva. Slutet gott, allting gott.

Var fanns gnistan i publiken?
   På den föreställningen som jag var med på saknades den där spontana och självklara

gnistan i publiken. Troligen berodde det på att spexet saknade helt självklara ställen för omstart. Därmed inte sagt att spexet skulle sakna kvalitet - tvärtom. Spexarna framförde sina roller med finess och utan undantag med fantastiska sångröster. Även musikerna är värda att få beröm.
   Lycka till i vår och tack så mycket för denna föreställning.

Carina Johansson


Tillbaka till gula faran