Musikens toner definieras av frekvensen hos deras grundtoner, men ljudet vi uppfattar beror på övertonerna som instrumentet karaktäriseras av. Likaså karaktäriseras allt som finns mellan instrumentet och örat av hur övertoner skapas och förstärks. I vissa tillämpningar som studioinspelningar av vokalister vill man att mikrofon och förstärkare ska vara så rena som möjligt och inte i sig påverka ljudbilden. Gitarrister uppskattar däremot förstärkare och högtalare som distorderar ljudet. Klassiska rörbestyckade gitarrförstärkare ger ett varmt och dynamiskt ljud, som har visat sig vara svårt att återskapa med transistorbestyckade förstärkare. Därför pågår en febril verksamhet hos musiktillverkare runt om i världen att modellera allt från mikrofoner till högtalare i digital teknik.
Seminariet ger först en presentation av vad ljud är i termer av frekvensinnehåll, illustrerat med grafik snarare än matematik. Sedan presenteras företaget Softube och dess produkter. En väsentlig del blir förstås demonstrationer med live-spelande gitarrister av olika förförstärkare, effektförstärkare och högtalare, samt en simulerad rundgångseffekt som inte kräver hörselskydd!
Alla är välkomna till UppLYSning! Du behöver inte vara medlem i Lysator eller student/anställd på universitetet. Vanligen hålls föredragen på tisdagar i Ada Lovelace, B-huset.
Aktuellt program finns på http://www.lysator.liu.se/upplysning/ där du också kan anmäla dig för att få utskick om UppLYSning via e-post.
UppLYSning arrangeras av Lysator