UppLYSning
Lysators föredragsserie

23/2: Projekt Runebergs elektroniska faksimilutgåvor

Med Lars Aronsson

Text ur gamla böcker var något av det första som dök upp på webben. Idag vet alla hur man använder en scanner. Området borde vara färdigutforskat och stendött. Händer det något?

Projekt Runeberg, som är ett Lysator-projekt, publicerar nordisk litteratur på Internet sedan 1992. Hösten 1998 lanserades en av de största nyheterna i projektet hittills, en ny teknik för elektroniska faksimilutgåvor.

Redan tidigare var Projekt Runeberg en av Sveriges största öppna websajter, men nu ökar omfattningen snabbare än någonsin. Samtidigt som det nu är snabbare och billigare att publicera litteratur, så blir också kvaliteten bättre.

Föredraget berättar hur detta görs möjligt av välkända filformat, programspråket Pike och Lysators UNIX-datorer.

Lars Aronsson är sedan länge medlem i Lysator, där han på senare tid främst gjort sig känd som projektledare för Projekt Runeberg.


Alla är välkomna till UppLYSning! Om inget annat meddelas så hålls föredragen på tisdagar klockan 18:15 - 20:00 i IDA:s seminarierum Estraden på andra våningen i E-huset.

Titta efter våra affischer och på våra WWW-sidor. Vi ordnar föredrag både för nybörjare och dem som redan kan en hel del. Aktuellt program hittar du på http://www.lysator.liu.se/upplysning/


Upplysning arrangeras av Lysator i samarbete med Institutionen för Datavetenskap.
[911]