LINKÖPING BACCHUS
Vi skriver året 1981 och några vinintresserade Linköpingsbor bestämmer sig för att bilda en sektion i Munskänkarna. 25 år senare har intresset för vin formligen exploderat och idag är vi mer än 350 vinintresserade medlemmar i sektionen. Vintrender kommer och vintrender går. Vissa druvor har varit populära under olika perioder medan andra ständigt behåller sin populäritet bland oss vinintresserade. Vid vår jubileumsmiddag, som vi hoppas så många som möjligt vill delta i, kommer vi att fokusera mot två tydliga trender som kommit mycket i fokus under de senaste 25 åren: nya världens viner samt kombinationen av mat och vin.
På temat Klassiska versus moderna viner kommer vi, under en 3-rätters middag, att guidas genom valet av viner till den mat vi serveras. Till varje rätt kommer det att serveras 2 viner: ett klassiskt och ett i modernare stil från nya världen. Det är sedan upp till dig som munskänk att avgöra vilket av dem som du anser passar bäst till varje maträtt. Det kan säkert bli många trevliga diskussioner runt borden!
Ett jubileum kräver lite extra både vad avser viner och presentatör av dessa. Styrelsen är mycket glad att Johan Magnusson, Wineprofiler AB, har möjlighet att vara vår guide under jubileumsmiddagen. Johan Magnusson var tidigare delägare i Vinkällaren Grappe i Stockholm och arbetar idag med vinrådgivning och värdering av vin. Johan har bland annat utbildning från Restauranghögskolan i Grythyttan, var ordförande i Svenska Sommelierföreningen i 5 år under 1990-talet och är, sedan i år, ledamot av Måltidsakademien. Johan har valt de viner vi provar under kvällen.
Kvällen inleds med lite mingel innan vi sätter oss till bords. Vid ett jubileum för vinvänner krävs det ett klassiskt välkomstvin. Vi inleder med
Förrätten blir slät kräftsoppa med krondill och cheddartimbal. Till denna serveras vinerna
Till huvudrätten lammrostbiff, sötsur dillsås, potatisterrin med rökt sidfläsk & jordärtskockor samt rostad gulbeta serveras vinerna
Måltiden avslutas med ostar: Comté och Gruyére serveras med färsk fikonmarmelad och rostade pinjenötter. Till dessa kommer vi att dricka vinerna
Efter måltiden serveras kaffe. Under kvällen kommer det att bli en del tillbakablickar kring vad som hänt under de 25 åren. Det är flera medlemmar som varit med sedan starten av sektionen och dessa kommer att erhålla 25-årsband.
Tid och plats: fredag 17 november kl 19.15 på Restaurang Tornet, Tornbyvägen 1. Se karta hos Eniro.
Pris: 450 kr för medlemmar, 500 kr för gäster. Priset är subventionerat av sektionen.
Sista anmälningsdag är ondag 15 november. Medlemmar anmälda senast måndag 13 november har förtur framför gäster.
Via epost: Skicka anmälan till vin-anm@lists.lysator.liu.se. Du får alltid bekräftelse via epost till din avsändaradress. Om du inte fått bekräftelse inom två arbetsdagar måste du kontakta oss via telefon (se nedan) för att kontrollera om du är anmäld eller ej.
Via telefon: Ring Kent Engström på 013 - 26 10 41. Om du anmäler dig via telefonsvararen som tar samtalet om Kent inte är hemma, så måste du ange telefonnummer där du kan nås för besked om plats.
Om du behöver avanmäla dig efter sista anmälningsdag, eller vill försöka anmäla dig (det kan ju finnas platser kvar), så ringer du 0705 - 22 88 74 och pratar med Kent personligen (inte mobilsvar, försök hellre igen senare).
Kontakta oss så tidigt som möjligt om du måste avanmäla dig, så att din plats kan lämnas vidare till någon på väntelistan om provningen är fulltecknad. Om du uteblir och inte avanmält dig senast klockan 12:00 på provningsdagen får du betala för provningen.
Glöm inte att meddela om ni vill ha insignier i form av skopa och band.
Hjärtligt välkomna
Lennart Ohlsén
E-mail: lenoh@ida.liu.se
Tel: 013 - 28 15 55 dagtid, 013 - 15 31 31 kväll