 |
 |
Kaiserstuhl, en fransk del av Tyskland
Hej alla Munskänksvänner, hoppas att ni haft en härlig sommar och att ni börjar längta efter höstens vinprovningar. Vi börjar med en mycket intressant provning tisdag 19 september på temat Kaiserstuhl, vilket ni kan läsa mer om nedan. Fredag 20 oktober blir det Dîner Vinicole, dvs 3 rätter med två viner till varje rätt, på temat Nobelviner. Vi avslutar hösten onsdag 22 november då vi får besök av Maja Berthas från WOSA (Wines of South Afrika), hon kommer att hålla en provning på temat Vita viner från Sydafrika.
Allt detta kan ni läsa om på vår nya hemsida som ni når via länken här. Här kommer främst information från sektion Bacchus att presenteras. Från höstens provningar kommer vi även att ändra våra boknings- och betalningsrutiner för att helt anpassa oss till Munskänkarnas nya centrala administrativa system, allt i enlighet med beslutet vid årsmötet. De största förändringarna för dig som medlem är att man bokar plats på provningarna via hemsidan och att man då behöver logga in med sitt medlemsnummer eller e-postadress och lösenord. Denna information hittar du enklast på medlemskortet som skickades ut inför 2017, får du problem så kontakta oss på mailadressen nedan.
Vidare så lämnar vi nu kontantbetalning av provningarna när man kommer till provningstillfället, istället är det betalning i förväg som kommer att gälla. Läs mer om detta i inbjudan. Om du har några frågor kring de nya rutinerna ber vi dig skicka dessa till vår mailadress linkoping.bacchus@munskankarna.se så besvarar vi dem snarast.
Kaiserstuhl - Tysklands mest franska vinområde Kaiserstuhl i Baden är ett av Tysklands mest otyska vinområden. Riesling som är Tysklands vanligaste druva är till exempel en randföreteelse i denna sydvästliga del av landet. Även den ovanligt generösa värmen och solen i Kaiserstuhl är otysk. Hela Baden tillhör för övrigt en varmare odlingszon än resten av det svala Tyskland.
På fler sätt har Kaiserstuhl mer gemensamt med det närliggande Frankrike. Det kanske mest påtagliga är druvuppsättningen. Visserligen bär druvorna oftast tyska namn som spätburgunder, grauburgunder och weissburgunder men i grunden är det franska druvor i pinotfamiljen: pinot noir, pinot gris och pinot blanc.
Välkomna att ta del av Kaiserstuhls lite annorlunda och spännande vinvärld! Det blir en provning som speglar hela natur- och kulturlandskapet runt vulkanberget Kaiserstuhl. Provningen leds av regionordförande Niclas Unosson, som har en förkärlek för de matvänliga burgundervinerna. Han kommer att berätta om sina strövtåg i det natursköna Kaiserstuhl och sina möten med områdets färgstarka vinpersonligheter.
Vi provar följande viner vilka alla importerats från Tyskland: Grauburgunder - Bercher, Erste Lage, "Burkheimer Feuerberg" 2016 - 16 Euro. - Bercher, Grosses Gewächs, "Burkheimer Feuerberg - Haslen" 2014 - 29 Euro Weissburgunder - Bercher, Grosses Gewächs, "Burkheimer Feuerberg - Haslen" 2014 - 29 Euro Spätburgunder - Heger, "MIMUS - Ihringer Winklerberg" 2013 - 27 Euro - Heger, Grosses Gewächs, "Ihringer Winklerberg - Häusleboden" 2013 - 75 Euro
Till maten, som inte är bestämd ännu, dricker vi Bercher, Burkheimer Spätburgunder, VDP Ortswein 2013 - 11 Euro
Tid och plats: Tisdag 19 september kl. 18.30 på Restaurang Lagerbladet, Snickaregatan 22.
Pris för provningen: 450 kr för medlemmar och 500 kr för gäster.
Hur går själva bokningen till? Ni går till Bacchus hemsida och loggar in enligt information ovan. Där hittar ni bokningen och kan anmäla er direkt på hemsidan eller gå in via länken här. Det går att anmäla fler medlemmar samtidigt men ni behöver veta vilket medlemsnummer de personer har som ni vill anmäla. Om ni inte kommer ihåg eller hittar era medlemsnummer här ni av er till oss så hjälper vi er. Det är lätt att följa bokningen direkt på hemsidan, ni ser precis hur många platser som finns kvar och ni får även en bekräftelse via e-post i samband med er bokning. Inbetalning ska ske senast den 12 september till Plusgiro 390908-2. I det fall man behöver avboka gör ni även det direkt på hemsidan, för att erhålla full återbetalning ska avbokningen ha gjorts senast 3 dagar före själva provningen. Vid senare avbokning får man i sådant fall försöka hitta en ersättare på egen hand.
Förtursregler: T.o.m. 3/9 har medlemmarna i Linköping Bacchus företräde. Vi fyller sedan på med andra Munskänkar som anmält sig. Från 10/9 tar vi i mån av plats även in gäster. Gäster bokas in på samma bokning som ni redan gjort. I det fall ni vill bjuda med en gäst går ni in på er egen bokning och redigerar den 10/9 och lägger till en eller fler gäster.
Insignier: Glöm inte att meddela om du är ny medlem i sektionen! Du kommer då få insignier i form av skopa och band vid provningen. Passa också på att fråga om det är något du undrar över. Om du är tidigare medlem och önskar nytt band, 5-års, 10-års, eller 25-års, ber vi dig meddela detta vid anmälan. Kom i god tid. Glöm inte din tastevin (skopa) Hjärtligt välkomna |
 |
 |
|