 |
 |
Onsdag 24 januari – Årsmöte och Languedoc med Anna-Brita Onkenhout från Bright Wine & Education
Vi inleder 2018 med sektionens årsmöte den 24 januari kl 18 i aulan på Restaurang Lagerbladet. För dagordning och övriga årsmöteshandlingar hänvisas till sektionens hemsida, där handlingarna finns tillgängliga i början av januari. Vi hoppas att så många som möjligt kan delta och påverka sektionens arbete med tankar och idéer.
Languedoc i Södra Frankrike är en vinregion med mycket skiftande klimat. Detta ger förutsättningar för att framställa en mångfald av viner. Här hittar man allt från härligt mousserande viner till vita, rosé, underbara röda och även uppskattade starkviner. Languedoc har inte utan anledning kallats Gamla världens Nya värld. Med Medelhavets värme och fukt, bergen i norr, samt de mycket skiftande bergarterna, så kan denna unika region leverera ett spektrum av viner som få andra regioner kan göra. Dessutom ligger priserna på vinerna, med franska mått mätt, fortfarande på en nivå som gör att vinkonsumenter runt om i världen allt mer vänder sina blickar mot Languedoc.
Under provningen kommer vi att få uppleva Languedocs många sidor och olika viner, samt lära oss mer om områdets spännande och dramatiska historia. Olika distrikt i området presenteras med sina druvor och jordmån av Anna-Brita Onkenhout från Uppsala, som äger och driver Bright Wine & Education. Anna-Brita bor stora delar av året i Languedoc, är utbildad sommelier och har arbetat med vin i mer än 15 år. Hon anordnar även resor till Languedoc.
Eftersom Munskänkarna 2018 fyller 60 år firar vi detta och inleder provningen med två mousserande viner. Vi provar en Cremant de Limoux producerat enligt champagnemetoden och ett vin som producerats enligt ett gammaldags/uråldrigt framställningssätt ”méthode ancestral” vilket är föregångare till dagens champagnemetod. Vad detta innebär får vi veta mer om vid provningen som omfattar både vita och röda viner, bland annat tolkningar med Bordeaux-druvor.
Vinerna vi provar: Antech Expression, Cremant de Limoux, 2013, (nr 77933) 149 kr Antech, Méthode Ancestrale, Limoux, 2014, (nr 7914) 59 kr Mas Champart Blanc, Pays d´Oc, 2014, (nr 78162) 166 kr Mas Champart Cousse du Bousquet, Saint-Chinian, 2012, (nr 78162) 166 kr Domaine Verena Wyss, Chant de la Terre, 2010, (nr 70728) 159 kr Domaine Verena Wyss, Belcanto, 2011, (nr 70728) 159 kr
Tid och plats: Onsdag 24 januari. Årsmötet börjar kl 18.00 i aulan på Restaurang Lagerbladet, Snickaregatan 22. Provningen följer direkt efter årsmötet, dock tidigast 19.00. Årsmötet är endast öppet för medlemmar i sektionen Linköping Bacchus. Den efterföljande provningen är, i vanlig ordning, öppen för alla munskänkar och gäster. Till en kötträtt komponerad av Lagerbladets nya ägare dricker vi Domaine Ollier Taillefer, 2011, nr 75676, pris 159:-. Menyn kommer att läggas ut på hemsidan några dagar innan provningen. Pris för provning och mat: 400 kr för medlemmar och 450 kr för gäster.
Datum: Medlemmar i sektionen Linköping Bacchus har förtur till och med fredag 5 januari. Munskänksmedlemmar oavsett sektion har företräde framför gäster fram till och med måndag 8 januari. Sista anmälningsdag är torsdag 18 januari. Anmälan: Anmälan och bokning till provningen sker via Bacchus hemsida klicka här. Du behöver logga in med sitt medlemsnummer eller e-postadress och lösenord. Denna information hittar du enklast på medlemskortet som skickades ut inför 2018, får du problem så kontakta oss på mailadressen nedan. Om du inte betalt din medlemsavgift för 2018 går det inte att boka plats på provningen innan detta är gjort.
Mail med inbetalningsinfo kommer när du anmält dig, inbetalning ska vara oss tillhanda senast fredag 19 januari via Plusgiro 390908-2. Detta för att vi ska kunna stämma av inbetalningarna innan provningen. Detta gäller inte dig som anmäler dig de sista dagarna, du betalar så snart du fått en plats. Om du har några frågor eller problem med anmälan vänligen kontakta oss på vår mailadress linkoping.bacchus@munskankarna.se så besvarar vi dem snarast.
Avanmälan: Om du behöver avanmäla dig, så är det bra om du gör det så tidigt som möjligt, så vi kan kalla någon som står på väntelista, ifall provningen skulle vara fullbokad. Avanmälan görs på samma ställe som bokningen. Om du inte kommer på provningen och inte har avanmält dig senast klockan 18:00 tre dagar innan provningen (söndag 21 januari) får du betala för provningen alternativt själv skicka en ersättare.
Glöm inte att meddela om du är ny medlem i sektionen! Du kommer då få insignier i form av skopa och band vid provningen. Passa också på att fråga om det är något du undrar över! Om du är tidigare medlem och önskar ett nytt band, 5-års, 10-års eller 25-års, ber vi dig meddela detta vid anmälan.
Kom i god tid. Du behöver inte ta med egna vinglas. Glöm inte din tastevin (skopa).
Hjärtligt välkomna till en trevlig och intressant kväll i matens och vinets tecken. |
 |
 |
|