 |
Onlineprovning på temat exklusiv rosé och smårätter med Janne och Nicklas |
 |
.gif) |
.gif) |
Inledning
Vi är glada över att kunna bjuda in er till en onlineprovning med Jan Liliegård och Nicklas Eriksson på temat exklusiv rosé med smårätter. De har valt lite dyrare roséviner från beställningssortimentet och matchat dessa till ett antal smårätter och vill gärna prova dessa kombinationer med er.
Provningen är planerad till torsdagen den 3 juni kl:18:30 via Teams.
Sektion Filbyter erbjuder avhämtning av provnings doser á 5 cl i centrala Linköping till denna provning. Se längre ner för mer information.
Direktlänk till anmälningssidan |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Sommarsol och värme + rosé = riktigt bra helt enkelt
Sommaren närmar sig och vi börjar längta efter mer värme, sol och få njuta ute. Denna årstid är vi många som gärna vill dricka roseviner i olika sammanhang och vi har därför valt ut 3 exklusiva roséviner som vi erbjuder er att vara med och prova tillsammans med oss. Då vinerna är lite dyrare så erbjuder vi avhämtning av provningsdoser.
Provningen leds av Janne Liliegård och Nicklas Eriksson som kommer att prata om rosévinerna och lite olika tilltugg som passar till. Recepten finner ni längst ner. |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Vinerna
Peplo Rosé High Elevation, Domaine Skouras, 2019 Grekland, Peloponnesos 220 SEK - Nr 70720 - Beställning - Avhämtning skouras/peplo-rose vivino/peplo
Albino Pinot Las Vino, L.A.S. Vino, 2016 Australien, Western Australia, South West Australia, Margaret River 299 SEK - Nr 76913 - Beställning - Avhämtning lasvino.com/ differentdrop.com/2016-l-a-s-vino-albino-pinot
Rosé-Marie, Chateau Le Puy, 2018 Frankrike, Bordeaux, Côtes de Bordeaux 469 SEK - Nr 90029 - Beställning - Avhämtning vivino/chateau-le-puy-rose-marie chateau-le-puy.com/rose-marie
Matvin Till mattilltuggen rekommenderar vi er att ha ett extra matvin. Vinet finns på beställningssortimentet, så det bör beställas i god tid. (minst 8 - 10 dagar innan provningen)
Clarette Rosé Trocken, Weingut Knipser, 2020 Tyskland, Pfalz 199 SEK - Nr 51340 - Beställning - Köp själv vivino.com/knipser-clarette-rose-trocken |
.gif) |
.gif) |
|
 |
|
 |
Avhämtning av provnings doser
Sektion Filbyter kommer att köpa hem viner markerade avhämtning i vinlistan och erbjuda avhämtning av 5 cl provningsdoser några timmar innan provningen i centrala Linköping
Priset 90 SEK per serie provningsdoser
Några dagar innan provningen kommer detaljerade instruktioner för avhämtning att skickas ut via email. Vanligen så ska avhämtning ske mellan 16:00-18:00 samma dag som provningen och ni måste själva ta med behållare (liten flaska/burk/direkt i glaset och försluta med plastfolie etc.) |
|
Onlineprovning
Provningen kommer att ske över Microsoft Teams. En länk kommer att skickas ut till anmälda deltagare några dagar innan provningen.
Microsoft Teams fungerar på både alla datorer, surfplattor och smartphones.
Du kan ansluta gratis utan att skapa ett konto, det är bara att klicka på länken och följa instruktionerna. Vi rekommenderar dock att ni skaffar ett konto och laddar ner appen.
Onlinemötet öppnar 10-15 min innan provningen börjar, så att man kan testa att tekniken fungerar. |
|
 |
Matförslag och recept |
 |
|
 |
|
 |
Melon och fetaostsallad
Det här behöver du (4 port): 1 rödlök i tunna skivor 1 tsk strösocker 1 ½ msk balsamicovinäger ¼ liten vattenmelon tärnad ( ca 500 g ) 1 paket fetaost (150 g ) tärnad 100 g kalamataoliver urkärnade 30 g ruccola olivolja svartpeppar flingsalt
Gör så här: Blanda rödlöken i en skål med socker och balsamicovinäger. Låt det stå i 10 minuter. Blanda den tärnade melonen, tärnad fetaost och oliver med lök och vinägerblandningen. Krydda med salt och svartpeppar Lägg upp salladen portionsvis på små tallrikar eller skålar. Toppa med lite ruccola. Ringla över lite olivolja. |
|
Rödbeta med getostcrème
Det här behöver du: 2 kokta rödbetor 100 g färskost 100 g getost 1 kvist timjan 1/3 vitlöksklyfta, riven Flytande honung ( 1 tsk ) 0,5 citron, zesten ( rivet skal ) Salt och peppar Balsamicovinäger Grönt till garnering
Så här gör du: Mixa färskost, getost, finhackad timjan, vitlök, honung och citronzest till en slät crème. Smaka av med salt och peppar. Skär rödbetorna i en drygt 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra rödbetsskivorna och lägg på en droppe balsamicovinäger. Lägg på crèmen, som ska vara fast. ” Ägga” med två små skedar eller lägg i en spritspåse och spritsa en klick på rödbetsskivan. Toppa med, timjan, rödbetsgroddar eller något grönt blad. |
|
|
 |
|
 |
Regnbågsrom med färskost, rödlök och crème fraiche
Det här behöver du (4-6 port): 1 burk regnbågsrom 80 g 1 fp färskost med gräslök 1 fp crème fraiche 2 dl 1 liten finhackad rödlök gräslök salta potatischips
Gör så här: Bred ut 1 dl färskost med gräslök i botten på en plan skål. Lägg på 1 dl crème fraiche över. Strö sedan över finhackad rödlök. Toppa hela ytan med regnbågsrom och garnera med lite gräslök.
Alternativt om man vill göra portionsskålar som jag gjort enl. min bild. |
|
Brieost med jordgubbs-marmelad och rostade nötter
Det här behöver du: Brieost Jordgubbsmarmelad Hasselnötter ( alt solrosfrön till allergiker )
Gör så här: Rosta hasselnötter i en torr stekpanna. Lägg hasselnötterna i handduk eller hushållspapper och gnugga bort skalet. Dela dem sedan.
Om man väljer solrosfrön, så rostar man dem i torr stekpanna till lagom färg.
Skär lämpliga bitar av brieost. Lägg på marmelad och bitar av rostade nötter eller solrosfrön.. |
|
|
 |
|
 |
Olivstekt baguette med tomat, mozarella och basilika
Det här behöver du: 1 baguette 8 skivor ( skuren i 11/2 cm stora skivor) olivolja 1 pkt mozarella ( gärna buffelmozarella) 2 tomater alt 8 mindre romanticatomater 1 kruka basilika olivolja svartpeppar flingsalt
Gör så här: Stek baguetteskivorna i olivolja försiktigt i en stekpanna till fin gyllenbrun färg på båda sidor. Lägg upp på fat.
Skär tomater och mozarella i lämpligt stora skivor. Lägg på 2 skivor av tomat och mozarella omväxlande på baguetten. Strö över hackad basilika. Salta och peppra.
Ringla över olivolja. |
|
Chips med salmalax, rädisor och wasabikräm
Det här behöver du: 1 påse lättsaltade lantchips ( 200 g ) 200 g salmalax 4 rädisor 1 ask smörgåskrasse 1 msk sesamfrön
Wasabikräm: 1 dl crème fraiche 1 -2 tsk wasabipasta 2 krm salt 1 krm svartpeppar
Gör så här: Wasabikräm:
Blanda crème fraiche med wasabipastan. Krydda med salt och peppar.
Skär laxen i tunna skivor. Ansa och skär rädisorna tunt. Fördela laxskivorna på chipsen, klicka på lite av wasabikrämen och toppa med rädisor, krasse och sesamfrön. |
|
|
 |
Munskänkarna - Mötesplatsen för vinintresserade |
 |
 |
 |
|
 |
Vill du inte ha fler mejl från Munskänkarna? Klicka här |
|
|