 |
En unikt exklusiv afton om systematisk helblind provning 2 maj 18:30 på Fontänen |
 |
.gif) |
.gif) |
Nu slår vi två flugor i en smäll med en superprovning!
I vinterns medlemsenkät såg vi att flera av våra medlemmar var intresserade av att prova exklusiva viner utan mat. Samtidigt så vill de som går 2-betygskursen få bättre förutsättningar att klara provet. Den förbättrade provningstekniken som presenteras av Urban Laurin är mycket intressant för såväl de som ska göra det praktiska provet som för oss som tycker det är kul att blindprova i allmänhet liksom i tävling.
Vi har satt deltagarantalet till max 45 personer och vi kommer dessutom att tillämpa annorlunda förtursregler än normalt. De som gick senaste 2-betyget från Filbyter & Bacchus ska ges förtur. Vi kommer därför att sätta ett lägre deltagarantal (30 platser) och jobba med en kölista för att kunna hantera förturer manuellt. Anmäl dig därför även om du får meddelande om att du hamnat på kölista!
Vi kommer att ta 30 eller närmare 45 deltagare (2 eller 3 flaskor) för när snittpriset på vinerna ligger på mellan 7-800 per flaska kan vi inte hamna på 33 deltagare. Skulle intresset vara mycket stort kan det EV bli ytterligare tillfällen med samma upplägg senare.
Vi håller provningen på Fontänen, Västra vägen 32.
Vi börjar kl 18.30. Bordsplaceringslistor kommer att finnas vid entren. |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Varför en afton om förbättrad provningsteknik, Urban?
"Tvåbetygskursen som nyss avslutats, har visat att flera medlemmar vill förfina sina kunskaper i hur man på ett systematiskt sätt provar viner blint. Inte minst från ny forskning kan man få kunskaper om hur man bäst provar ett vin."
Urban Ekholm Laurin från Filbyter inleder med en presentation av hur man blir en bättre vinprovare, bland annat genom att arbeta med det som internationellt kallas för ”the wine tasting grid”.
Givetvis använder vi oss även av Munskänkarnas material om sensorik. Vi går bland annat igenom primärarom, sekundärarom och tertiärarom, samt den relativt nyupptäckta kvartäraromen.
Vi provar därefter sex röda viner i ett prisläge mellan 500–1 000 kr. Det är hemligt vilka viner vi provar; således en helblind provning. Provningen sker i följande steg: - 20 minuter där absolut tystnad ska råda. Inget prat, inga viskningar! - 15 minuter där ni får komma med förslag om vilka viner det kan vara. - Därefter får ni reda på vilka huvudsakliga druvor som finns med i provningen. - Ytterligare 15 minuters provning som inte behöver ske under tystnad. - Sedan får ni reda på vilka länder och vindistrikt vinerna kommer ifrån. - Vi fortsätter med tio minuters ytterliga provning då ni gärna får diskutera med varandra. - Provningen avslutas med att vi går igenom vin för vin och diskuterar vilka faktorer detvar som gjorde att vi kunde avslöja vilken typ av vin det var i flaskorna. Vad har vi lärt oss inför kommande provningar?
Denna provning sker helt utan mat eller tilltugg. Den sociala samvaron kommer också till korta denna gång. Det är viktigt att alla koncentrerar sina dialoger till att handla om vinerna och provningsmetoder. |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Anmälan
Anmälan görs på Filbyters webbsida, länk Pris är 450 kr för medlemmar och 500 kr för gäster.
Det går att anmäla flera medlemmar samtidigt, men då behöver ni veta vilket medlemsnummer de personer har som ni vill anmäla. Om ni inte kommer ihåg eller hittar era medlemsnummer hör ni av er till oss så hjälper vi er.
Vid anmälan så måste ni ange om önskar sitta vid en speciell bordsgranne. Om ni missar detta så kan ni även skicka ett mail till oss.
Det är lätt att följa bokningen direkt på hemsidan, ni ser precis hur många platser som finns kvar och ni får även en bekräftelse via e-post i samband med er bokning. Inbetalning ska ske till Bankgiro 714‐ 6053, ange avinumret på bekräftelsen i meddelandefältet när ni betalar. I det fall man behöver avboka gör ni även det direkt på hemsidan, för att erhålla full återbetalning ska avbokningen ha gjorts senast den dag som anges längre ner. Vid senare avbokning får man försöka hitta en ersättare på egen hand. Gäller såväl medlemmar som gäster.
OBS! Om ni är ett par som vill anmäla er och riskerar att hamna på kölistan - se då till att anmäla er var för sig, annars riskerar "paranmälda" att bli förbisprungna av enskilt anmälda vid ev återbud. Detta gäller även om ni lägger till gäster på er anmälan - systemet uppfattar det om en ny anmälan och ni hamnar sist på listan. Om ni vill anmäla en gäst - ta då kontakt med Lars Sonnert, tel 0705-628175 för att se hur vi kan lösa det
Viktiga datum: Pengarna ska finnas på vårt konto 25 april. Avanmälan kan ske med full återbetalning senast 29 april. Senare återbud medger tyvärr ingen kreditering. Får du symptom av covid 19, så ska du avanmäla och inte komma.
Förtursregler:
Specialregel denna provning är att ett antal platser viks för 2-betygskursen som nyligen avslutats. Dessutom kan gäster, ej mer än 1 per sektion, från några av regionens andra sektioner i studiesyfte beredas plats enligt förfrågan på regionens årsmöte. I övrigt enligt nedanstående regler.
T.o.m. 13 april kl 18 har medlemmar i Linköping Filbyter företräde. Efter den tiden kan andra Munskänkar anmäla sig. Från 16 april kl 18:00 tar vi i mån av plats även in gäster ‐ ni kan anmäla även dem på hemsidan. Om du har några frågor kring de nya rutinerna ber vi dig skicka dessa till vår mailadress: linkoping.filbyter@ munskankarna.se så besvarar vi dem snarast.
Kom i god tid. Glöm inte din tastevin
Styrelsen i Linköping Filbyter |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
.gif) |
Lite om Filbyters fastlagda provningar och planerade aktiviteter - uppdateras på hemsidan när vi vet mer
27 april Nyhetsprovning , Fontänens grupprum - förhandsanmälan max ca 30 pers
12 maj Stor Portugalprovning, Frimis - gott om platser. Exklusiva viner från olika regioner 2 vita och 4 röda provningsviner + matvin + portvin 5 cl Kyckling med tillbehör
7 juni Mat och vin i kombination, Fontänen, 80-90 platser Trerättersprovning – ”Vårinspirerad Diner Vinicole”
29 september Sherryprovning
Utöver dessa fastlagda datum planeras följande:
Sista veckorna i april - 2a planeringsmöte för gruppen som anmält intresse för att hjälpa till
Sista veckan i maj(?) Nyhetsprovning, ev kan ny lokal testas och ev kan upplägget bli "Rekryteringsnyhetsprovning" - vi återkommer om detaljer när vi vet mer
Slutet augusti Svenska viner, ca 45 platser Provningen är ett projektarbete för arbetsgruppen för provningar och vi ska göra en rejält förbättrad version av Sverigeprovningen vi hade 2021.
Dessutom har vi mat o vinprovningar preliminärt 9 nov & 8 dec samt nyhetsprovningar som är planerade 4 ggr i höst. Förhoppningsvis har då lokalfrågan löst sig så vi kan ha fler deltagare än i april.
Det kan komma mer i programmet men då skickar vi ut info om det.
Om ni har frågor om programmet, hör av er till Lars, 0705-628175. |
.gif) |
.gif) |
|
 |
Munskänkarna - Mötesplatsen för vinintresserade |
 |
 |
 |
|
 |
Vill du inte ha fler mejl från Munskänkarna? Klicka här |
|
|