Bacchus bjuder in till vinprovning med tema Sydafrika den 24 mars kl 18:30

Sydafrika 24 mars.

Bacchus bjuder in till Sydafrika-provning på Fontänen, Västra vägen 32, Linköping.

Anmälan och bokning till provningen sker via Bacchus hemsida via länken här.

I det intressanta vinlandet Sydafrika produceras viner av hög kvalitet. Vinernas rika aromvärld återspeglar landets mångskiftande förhållanden. På provningen kommer ni att få en introduktion till Sydafrika som vinland och få prova viner gjorda på de vanligaste druvsorterna.

Sydafrika hör inte till världens stora vinländer, men landets vinproduktion är ändå betydande. Vingårdarnas sammanlagda areal är mindre än i Australien, men större än i Nya Zeeland. I jämförelse med Europas stora vinländer är Sydafrika fortfarande rätt litet som vinland.

De sydafrikanska vinerna representerar flera olika stilar. Den gemensamma nämnaren är ett gott förhållande mellan pris och kvalitet i alla kategorier, även bland premiumvinerna. Landets vinproduktion har traditionellt dominerats av vita viner, som finns i olika tappningar: allt från lätta och friska till fylliga och ekade.

Pinotage är Sydafrikas egen druva. Druvan ger moget fruktiga viner som passar bra till exempel med mörk köttgryta, rostad lammkarré och mogna hårda ostar. De röda vinerna, som vinner allt mer terräng, är i allmänhet fylliga och rikligt fruktiga. Framför­allt de dyrare rödvinerna är syra- och tanninrelaterat strukturerade.

Kvällens provningsledare

Kvällens provningsledare är Magnus Gardshol från Gardshol Wines. Gardshol Wines fokus är att hitta viner från små och medelstora vinproducenter i Sydafrika och Europa som har fokus på att göra hantverksmässiga viner på ett hållbart sätt.

Magnus har en sommelierexamen från både Restaurangakademien i Stockholm och WSET (Wines & Spirits Education Trust) Level 3 - Wines & Spirits, som är en global sommelierexamen. Han har tidigare arbetat som CFO i noterade och riskkapitalägda bolag och som revisor i Norden och USA i över 25 år.

Vem är Magnus Gardshol? En energisk Bohuslänning som förutom sitt stora intresse för mat och dryck, tycker om alla former av utomhusaktiviteter, framförallt att få vistas uppe i bergen sommar som vinter och vandra, klättra, bestiga bergstoppar och åka skidor. Han ser verkligen fram emot att få dela med sig av de fantastiska vinupplevelserna som vinerna från de olika vingårdarna har att erbjuda.

Kvällens mat och viner!

* Black Oystercatcher Sauvignon Blanc 2023 (Elim), art nr 78983, pris 219 kr
* Tesselaarsdal Chardonnay 2023 (Hemel-en-Aarde), art nr 51581, pris 339 kr
* Catherine Marshall Chenin Blanc fermented in Clay 2023 (Western Cape), art nr 74542, pris 339 kr
* Bartinney Cabernet Sauvignon 2019 (Stellenbosch), art nr 70000, pris 275 kr
* Lelie van Saron Syrah 2021 (Hemel-en-Aarde), art nr 72854, pris 299 kr
* Babylonstoren Nebukadnesar 2021 Bordeaux blend (Simonsberg-Paarl), art nr 55806, pris 410 kr

* Matvin: Lanzerac Pinotage 2020 (Stellenbosch), art nr 72176, pris 241 kr

Kvällens mat: Sydafrika-inspirerad mat.

Anmälan

Anmälan och bokning till provningen sker via Bacchus hemsida via länken här. Du behöver logga in med ditt medlemsnummer eller e-postadress och lösenord. Denna information hittar du enklast på årsaviseringen som skickades ut inför 2025. Får du problem så kontakta oss på mailadressen nedan. Om du inte betalat din medlemsavgift för 2025 går det inte att boka plats på provningen innan detta är gjort.

- Ange vid bokningen om du har födoämnesallergier/intoleranser
- Ange även om du är ny medlem eller om det är dags för nytt årsband till din tastevin (skopa).

Mail med inbetalningsinfo kommer när du anmält dig, inbetalning ska vara oss tillhanda senast 19 mars via Plusgiro 390908-2. 

Om du har några frågor eller problem med anmälan vänligen kontakta oss på vår mailadress linkoping.bacchus@munskankarna.se så besvarar vi dem så snart som möjligt.

Avanmälan görs på samma ställe som bokningen och den görs innan sista anmälningsdatum. Om du inte kommer på provningen och inte har avanmält dig senast klockan 18:00 den 17 mars får du betala för hela provningen alternativt skicka en ersättare.

Tid, plats och pris

Måndagen den 24 mars på Fontänen, Västra vägen 32, Linköping.
Vinprovningen börjar kl. 18:30. Dörrarna till vagnhallen öppnas kl. 18:15. 

Priset för provningen är 600 kr för medlemmar och 700 kr för gäster.
Datum: 
Anmälan öppnar den 24 februari. Medlemmar i sektionen Linköping Bacchus med gäster har förtur t.o.m den 6 mars. Andra sektioners medlemmar med gäster kan anmäla sig den 7 mars och framåt. Sista anmälningsdag är den 17 mars.

Bacchus aktiviteter 2025

Varmt tack för uppslutningen på årsmötet, 60 anmälda, månne var det förrätt och ett glas vin som lockade. Årets första provning med underbara hantverksviner från Priorat och fine-dining var välbesökt, över 100 personer. Styrelsen ser fram emot ett nytt härligt vinår tillsammans med er!

6 Stora vinprovningar med mat
2 Mindre provningar med mat
2 Vinprovningar med enklare tilltugg
4-6 Riktade provningar 
Utöver det ges 5 olika utbildningar under året

Hjärtligt välkomna!

Till en spännande, kul och trevlig kväll i matens och vinets tecken.

Du behöver inte ta med egna vinglas. Glöm inte din tastevin (skopa).

Styrelsen Munskänkarna Bacchus
Munskänkarna - Mötesplatsen för vinintresserade
Munskänkarna Linköping Bacchus
linkoping.bacchus@munskankarna.se
Vill du inte ha fler mejl från Munskänkarna? Klicka här