LysKOM - historia och teknik

Historian om Lysators konferenssystem


Historia.

KOM uppfanns strax efter tidernas begynnelse i Stockholm, ordet är en uppmaning att komma, men man kan också tolka det som en sammandragning av dator-KOnferenssysteM. KOM är en speciell smak av vad som i dag ofta kallas BBS. KOM är ett öppet forum för diskussioner i alla tänkbara ämnen, och i en del andra också, för den delen.

KOM kördes för länge sen under TOPS-10 på datorcentralen QZ i Stockholm och Eskil Block blev faktiskt fälld för förtal en gång. Resten är historia, i dag ser världen annorlunda ut. Nu finns inte QZ, men efterföljaren Super-KOM drivs av ett separat bolag. En look-alike-but-worse klon finns också och heter Porta-KOM.

I Linköping på Universitetet fanns både ett och två KOM som var kopior av Svenska KOM från QZ. När så TOPS-maskinerna gick i graven och framsynta lysiter (det är medlemmar av Lysator) insåg att abstinensen skulle bli allt för svår, sattes ett projekt i gång att skriva ett nytt KOM som likt en Fågel Fenix skulle resa sig ur det förkolnade minnet av Svenska KOM. Sålunda föddes Lysators KOM, eller LysKOM som det kommit att kallas.

Teknik.

LysKOM arbetar helt modernt med en central databas-server där alla meddelanden lagras och varje användare kör ett klient-program som kopplar sig till servern över Internet. LysKOMs server är skriven i C under UNIX. Den äldsta fungerande klient är skriven i GNU Emacs Lisp, men numera finns det också en fristående klient som kallas ttykom och några andra mer eller mindre färdiga klienter.

Riktigt i detalj hur du ska bära dig åt för att börja köra KOM, går inte att berätta i den här korta presentationen. Om du redan har GNU Emacs, så kan du börja med att göra anonym FTP mot ftp.lysator.liu.se och leta nånstans under filkatalogen pub/. Där ska det finnas en klient lyskom.el och lite dokumentation. Klienten ttykom ska också finnas i närheten. Vi tar naturligtvis inget ansvar för nånting.

Prova gärna, men var försiktig, för KOM är en otäck drog som är starkt vanebildande.


Originaltext: Lars Aronsson <aronsson@lysator.liu.se>, 1 februari 1993.