Malört
Malörten, Artemisia absinthium, plockas om hösten när blommorna fått en något gul färg, vilket brukar inträffa i augusti. Kvistarna får torka i skugga några dagar. Man kan använda alla blad, blommor, knoppar och de fina stjälkarna. Dessa lägges i ett kärl, varefter man häller brännvin över tills det täcker malörten.
Efter en vecka häller man av brännvinet, silar ifrån växtdelar och filtrerar genom ett tunt filtrerpapper och låter den sålunda erhållna essensen stå orörd en tid, helst ett halvt år. Då avsätter sig en bottensats, som försiktigt dekanteras bort. Färgen kan variera från ljusare gulbrunt till mörk brun.
Essensen blandas sedan ut med helst Brännvin Special till angenäm styrka och smak. Blandningen 10% essens 90% brännvin kan vara lagom. Malörtsbrännvinet förvaras bäst i en speciell flaska som enbart nyttjas till malört.
Folkliga traditioner: Malörtsbrännvinet, eller Besken, är det utan jämförelse vanligaste kryddade brännvinet genom tiderna här i Sverige. Enligt folktron skulle malörten plockas på Bartomeinatten (24/8) då var nämligen de magiska krafterna i örten som starkast. Besken har använts lika flitigt som medicin, då främst mot alla slags magplågor. Ju starkare besk ju bättre medicin. När det bjöds på kalas hos bönder i forna tider var besken välkomstsup, gärna med en bit socker till, innan man gick till bords. Utdrag ur en uppteckning från Färs härad i Skåne:
"Det som förekom mest som krydda i brännvinet var malört, och det är efter min egen erfarenhet verkligen nyttigt ur medicinsk synpunkt, ty den beska som finns i malörten är något som moder Jord alstrar för vårt välbefinnande, ty en malörtsbuske kan ej stå på samma ställe hur många år som helst, ty när den har sugit det ämnet ur jorden går den ut om den ej flyttas till en annan plats och har man ¹ont i magen¹, diarré eller sommarsjuka som det också kallas, är ingenting bättre än en bra sup eller besk, som vi kallar det, men med det förbehåll att man inte proppat mat i sig den dagen".
Andra beskrecept
Gösta Werners Dambesk: Plocka malörtskvistar i slutet av augusti. Repa av kvistarna i ett kärl, häll på lite brännvin och hetta upp till c:a 60°C och flambera det hela. Släck lågorna och pressa ut brännvinet genom ett filter. Blanda ut med Brännvin Special till angenäm smak.
Snabbmalört: Om man har bråttom ("gästerna kommer om några timmar") kan man lägga några malörtskvistar i brännvin. Ta gärna med några kumminfrön också. Det blir en god, mild besk.
Bränd malört: Man häller brännvin på en djup tallrik och låter det bli varmt. Då tänder man eld och låter brinna en stund. När man släkt lågorna häller man det heta brännvinet över repade blommor. När detta svalnat filtrerar man blandningen och provsmakar. Vill man ha mer smak gör man om proceduren, men man använder malörtsbrännvinet vid uppvärmningen.
Grov besk: Man häller brännvin i en vacker flaska och petar i några kvistar malört och låter flaskan stå någon månad. Sedan kan man börja använda snapsen, och fyller på med brännvin efterhand som det tar slut i flaskan. Till slut smakar besken allt mer ved eller "växt", vilket inte är så gott. Rekomenderas inte.
Man kan också smaksätta besken med lite socker, honung, kummin eller någon annan essens.
Om man använder strandmalörten, Artemisia maritima, ger det en mildare besk.
|
|
Klicka för bild! |
Klicka för mer text! |
Bild och text från den elektroniska utgåvan av "Bilder ur Nordens Flora", Projekt Runeberg!
|