Bygg dina egna trumpads


Problem

Jag ville spela trummor. Jag köpte därför ett gammalt begagnat trumpadset med en ljudmodul billigt för att ha något att dunka på hemma i lägenheten. Ett slag på en pad generar en signal till ljudmodulen som då avger ett trumljud beroende på vilken pad som blivit slagen och kraften i slaget. Tyvärr var dessa pads rätt klumpiga och väsnades nästan lika mycket som riktiga trummor, och jag ville inte utsätta grannarna för mina stapplande försök på batteristbanan. Följden blev att jag knappt använde padsen överhuvudtaget.

Lösning

Pelles pads

Trumpads à la Pelle

Ingredienser:


  1. Klipp till en bit kartong i lämplig storlek för en pad. Du kan limma ihop två eller flera bitar om en ensam bit inte är stadig nog.
  2. Gör ett litet runt hål i kartongbiten, stort nog för ett piezoelement. Om du behöver ett hål att fästa paden i senare så kan du göra ett nu, och förstärka kanterna med t ex el- eller silvertejp.
  3. Löd ihop ett skarvjack och ett piezoelement, helst med lite extra sladd emellan så att du kan avlasta de tunna sladdarna på piezoelementet. Om du är osäker på hur sladdarna ska sitta på skarvjacket så sätt ihop det hela lite provisoriskt, koppla in det i ljudmodulen, knacka lite på piezoelementet och se om modulen ger utslag innan du löder ihop allt.
  4. En halvfärdig pad
  5. Kläm fast piezoelementet i hålet i kartongen.
  6. Fäst sladden med skarvjacket på i kartongen för att förhindra att de tunna sladdarna på piezoelementet slits sönder. Sladden kan t ex knytas fast i ett eltejpsförstärkt hål i kanten på kartongen.
  7. Tejpa fast bitar av papper eller tunn kartong över sladdarna (för att skydda dem från lim).
  8. Limma fast en skumgummibit över hela kartongbiten, över piezoelementet och sladdarna. Jag fann att vanligt papperslim (Casco RX Original) funkade bra och även tillät att man tog bort skumgummit för eventuella justeringar efteråt utan att prylarna trasades sönder.
  9. Då limmet torkat är paden klar att användas. Du kan om du vill frisera skumgummit lite med t ex en vass kniv för att göra paden känsligare och/eller mer estetiskt tilltalande.
  10. Ta en elgitarrsladd eller motsvarande och koppla den ena änden till skarvjacket på din pad och den andra till din ljudmodul. Ställ in diverse parametrar i ljudmodulen (medan du slår på paden) för att få rätt ljud, känslighet etc. Här får man pröva sig fram.
  11. Nu kan du greppa trumpinnarna och börja spela på din nya pad.

Bastrumman

Bastrumman I mitt gamla padset ingick en stor bastrumpad med pedal. Denna pad fick man bonka på med stor kraft för att den skulle reagera, och den väsnades en hel del. Jag knöt därför fast en tjock skumgummibit på den, gjorde ett hål i skumgummit och petade där ner ett piezoelement som var monterat på en sladd kopplad till bastrummeingången på ljudmodulen. Nu kan man spela bastrumma utan att grannarna i lägenheten under hör ett rytmiskt dunkande och börjar få felaktiga ideér om ens förehavanden.

Hi-hat:en

Pelles hi-hat Sladdar till hi-hat-pedalen I mitt gamla padset ingick en riktig hi-hat med ställ. Jag bytte ut de två metallskivorna mot en av mina kartong-och-skumgummi-pads.

Min trumljudsmodul har även en ingång för öppning/stängning av hi-haten. Jag monterade därför en tvåtrådig sladd på hi-hat-stället så att strömkretsen sluts då hi-hat-pedalen trycks ned. Jag fäste den ena tråden på fästet för den (nu ersatta) övre metallskivan och den andra på en mutter som jag monterade där den nedre skivan satt innan jag tog bort den. Då pedalen trycks ner så sluts strömkretsen eftersom både muttern och metallfästet är ledande. Anordningen åskådliggörs i öppet läge på den suddiga bilden till höger. Den andra änden av sladden går förstås till ljudmodulen.

Övriga pads

Virvelpaden fäste jag m h a gummiband på en äggkartong som jag placerade i mitt virvelställ.

De andra padsen fäste jag på därför avsedda pinnar på mina gamla padställ, genom de eltejpförstärkta hål som jag gjort i padsen. Padsen hålls på plats med tjocka gummiband som virats runt pinnarna ovanför padsen. Om man placerar en liten kartongbit på pinnen, mellan gummibandet och paden, så får man lite extra stabilitet.

Ljudalstraren

För att kunna använda ett sådant här trumpadset så behöver man en apparat med trigger-ingångar. Sådana ingångar finns på många trummaskiner och ljudmoduler. Själv använder jag en Alesis DM5, som har tolv trigger-ingångar och en ingång för hi-hat-pedalen. Känsligheten hos varje trigger-ingång kan där ställas in separat, så det är inte så noga med hur man bygger sina pads med avseende på stabilitet, mängden skumgummi etc.

Om man har en apparat som kan omvandla trigger-signaler till MIDI-signaler så kan man skicka dessa till datorn och använda ljudkortet som ljudalstrare. Då behöver man inte skaffa någon trummaskin eller ljudmodul.
(Trummaskiner och trumljudmoduler med trigger-ingångar brukar ha denna funktionalitet inbyggd så att man kan koppla dem till datorn.)

Slutord

Nu har jag ett smidigt trumpadset som jag kan spela på dygnet runt utan att störa någon! Det är förstås en kompromiss när det gäller spelkänslan jämfört med ett riktigt trumset, och det blir inte direkt några enhandsvirvlar som framförs, men det fungerar ändå förvånansvärt bra. Det duger när man spelar in demolåtar hemma. När en nybörjartrummis som jag dunkar på padsen till en monoton basgång kan det låta så här (i en sammanhängande, okvantiserad och oförskönad tagning):

Ljudprov (MP3, 742 kb)

Om man använder ett sequenserprogram så spelar man med fördel in MIDI-signalerna i stället för att sampla ljudet från ljudmodulen. Då kan man enkelt göra omtagningar eller korrigeringar där framförandet blev för slirigt. När man är nöjd så spelar man upp låten, skickar MIDI-signalerna till ljudmodulen och samplar ljudet.

Vill man ha en mer realistisk känsla så kan man säkert klä padsen i någon sorts plast eller liknande material. Man kan nog även fästa piezoelementen på t ex gummibitar i stället för pads av kartong och skumgummi. En proffsigare variant är att montera dem inuti riktiga så kallade "practice pads" som man kan köpa i musikaffärer. Det är enkelt men blir mycket dyrare.


Tillbaka till musiksidan

This page is maintained by Pelle Einarsson

931 besökare