Itinera Lapponica
Reseberättelser 
  Kebnekaise 1993 
  Vindelfjällen 1994 
  Padjelanta 1995 
  Kebnekaise 1996 
  Padjelanta 1997 

Annat 
  Utrustning 
  Mat 

Litteratur 
  Kebnekaise 

 Huvudsidan 

Vi brukar basera vår mat på råvaror vi torkat själva. Den utmärkta lilla boken Laga mat i fjällen av Anita Forsell, utgiven på STF förlag, berättar om hur man gör för att torka sin mat själv.

Där inget annat nämns, är matmängderna per person.

Frukost

Gröt

För fyra: ½ dl linfrö, ½ dl krossat vete, 1 dl kruskakli, 7 dl havregryn, 1 dl torkad frukt, 1 påse torrmjölk

Tillräckligt mycket. Den torkade mangon var speciellt god. Det går definitivt att minska mjölken med ¼.

Lunch

Soppa

½ l soppa, utdrygad med ½ dl cous-cous alt. ½ dl snabbris alt. ½ dl müsli (beroende på vilket slags soppa det var)

Rätt OK. Inte lika mättande som andra måltider.

Nudlar

1 pkt snabbnudlar, 1 dl cous-cous

Lättlagat och gott, speciellt biffnudlar med extra vitlökskryddning. Mycket mättande.

Middag

Spaghetti och köttfärssås

125 g snabbspaghetti, 125 g köttfärs, ¼ lök, 1/8 purjolök, ½ champinjon, c:a 1/8 tub tomatpuré

Gott, rejäla portioner

Spaghetti och pastasås

125 g snabbspaghetti, ½ påse pastasås

Ganska gott, inte riktigt lika mycket mat

Köttgryta med potatis

100 g lövbiff, ¼ lök, 1/8 purjolök, ½ champinjon, ¼ paprika, ¼ tomat, 3 potatisar

Mycket gott, mycket mättande och värmande!

Köttgryta med ris

100 g lövbiff, ¼ lök, 1/8 purjolök, ½ champinjon, ¼ paprika, ¼ tomat, 1½ dl ris

Inte riktigt samma höjdare som med potatis, men ändå gott!

Lövbiff med potatis

125 g lövbiff, 3 potatisar, ¼ påse extrakryddad béarnaisesås

Gott, någorlunda mycket. Kanske lite för lite sås, dock.

Frystorkat

½ påse frystorkat, utdrygat med 1 dl ris alt. 1 dl cous-cous

Ätbart, mättande.

Övrigt

5 skivor bröd per dag

En hel del bröd blev över.

Totalt 500 g smör

Kanske något för lite för fyra personer i tolv dagar.

25 g choklad per dag

Ganska lagom.

Tillbaka till huvudsidan