|
Vi brukar basera vår mat på råvaror vi torkat själva. Den utmärkta lilla boken Laga mat i fjällen av Anita Forsell, utgiven på STF förlag, berättar om hur man gör för att torka sin mat själv. Där inget annat nämns, är matmängderna per person. FrukostGrötFör fyra: ½ dl linfrö, ½ dl krossat vete, 1 dl kruskakli, 7 dl havregryn, 1 dl torkad frukt, 1 påse torrmjölkTillräckligt mycket. Den torkade mangon var speciellt god. Det går definitivt att minska mjölken med ¼.
LunchSoppa½ l soppa, utdrygad med ½ dl cous-cous alt. ½ dl snabbris alt. ½ dl müsli (beroende på vilket slags soppa det var)Rätt OK. Inte lika mättande som andra måltider.
Nudlar1 pkt snabbnudlar, 1 dl cous-cousLättlagat och gott, speciellt biffnudlar med extra vitlökskryddning. Mycket mättande.
MiddagSpaghetti och köttfärssås125 g snabbspaghetti, 125 g köttfärs, ¼ lök, 1/8 purjolök, ½ champinjon, c:a 1/8 tub tomatpuréGott, rejäla portioner
Spaghetti och pastasås125 g snabbspaghetti, ½ påse pastasåsGanska gott, inte riktigt lika mycket mat
Köttgryta med potatis100 g lövbiff, ¼ lök, 1/8 purjolök, ½ champinjon, ¼ paprika, ¼ tomat, 3 potatisarMycket gott, mycket mättande och värmande!
Köttgryta med ris100 g lövbiff, ¼ lök, 1/8 purjolök, ½ champinjon, ¼ paprika, ¼ tomat, 1½ dl risInte riktigt samma höjdare som med potatis, men ändå gott!
Lövbiff med potatis125 g lövbiff, 3 potatisar, ¼ påse extrakryddad béarnaisesåsGott, någorlunda mycket. Kanske lite för lite sås, dock.
Frystorkat½ påse frystorkat, utdrygat med 1 dl ris alt. 1 dl cous-cousÄtbart, mättande.
Övrigt5 skivor bröd per dagEn hel del bröd blev över. Totalt 500 g smör Kanske något för lite för fyra personer i tolv dagar. 25 g choklad per dag Ganska lagom. |