Måns eklektiska fiskpinnekokbok
Abstrakt
Det är ju uppenbarligen inne att ha med matrecept på Nätet.
Varför ska jag vara sämre?
Som fattig student med ont om tid har man ju inte alltid så
varierad kost, och med variation menar jag inte mer eller mindre obskyra
pizzapålägg eller olika sorters pasta. Men det finns en slags mat som till ett
rimligt pris och låg arbetsbörda kan ge en alldeles ypperlig kulinarisk upplevelse.
Jag talar alltså om fiskpinnar.
De flesta gör kanske misstaget att tro att
fiskpinnerätter inte ger särskilt mycket utrymme för variation, men det är
alltså inte sant. För att råda bot mot detta ser jag det som min plikt att
missionera för en ökad fiskpinnekonsumtion, och här gör jag det genom min
Fiskpinnekokbok(tm).
Allmänt om tillagning
En vanlig myt som cirkulerar i studentkretsar är att fiskpinnar går utmärkt
att tillaga i brödrostar.
Detta är dock en sanning med modifikation. I
praktiken kan det droppa klägg från fiskpinnarna som fastnar på gallret och
börja kremeras, eller t om antändas. Detta var en direkt bidragande orsak till att
Kårallen
fick utrymmas vid en fest för ett par år sedan. Några självutnämnda
gastronomer skulle visa hur fiskpinnar skulle tillagas, och det dröjde inte
länge innan brandlarmet gick.
(Här kan du titta på den extraordinära receptsamling som delades ut då.)
Don't try this at home, med andra ord.
Det går även att tillaga fiskpinnar i ugn eller pyttevågsugn, men detta blir inte
särskilt bra enligt min smak. Undvik definitivt mikron. Koka fiskpinnar - vad
i hela friden då för?
Kort sagt, fiskpinnar bör stekas på något sätt, till
exempel i en fullständigt normal stekpanna. Använd riktigt smör/margarin även
om teflonpanna används, då det gör fiskpinnarna saftigare.
Fiskpinnarna skall endast vändas en gång, och det är när undersidan börjar bli
lätt krispig och gyllenbrun (ej kremerad!). Samtidigt bör värmen
dras ned till lägre effekt, då den andra sidan oftast steks mycket häftigare
än den första.
Följ dessa enkla riktlinjer, så kommer fiskpinnens arom och krispighet till dess fulla rätt!
Mina fiskpinnerecept
De flesta av de nedanstående recepten är utprovade av mig personligen sedan åratal.
Jag hoppas att de kan bidra till att vidga dina kulinariska vyer, och naturligtvis
även att du prövar åtminstone något av recepten inom kort!
Hör gärna av dig om du har synpunkter, eller kanske till och med nya, exotiska recept!
Cheesefiskpinnar
Fiskpinnar med vitlökssås
Fiskpinnesallad
Fiskpinneburgare
Fiskpinnar Hellas
DR_pHuQt's orientaliska specialare
Gastronomi-porrbilder och fler recept kommer inom en snar framtid!/
Börja steka fiskpinnar.
Under tiden, hyvla fiskpinnsformade
remsor av ost (1-2 per fiskpinne). För att få homogena remsor krävs viss
teknik, men övning ger färdighet!
När fiskpinnarna vänds, lägg genast på remsorna på fiskpinnarna.
Då fiskpinnarna är färdiga bör osten ha smält lagom mycket.
Serveras med ris (gärna jasminris) och skivad tomat.
Spritsa en tunn sträng med ketchup på varje fiskpinne.
Mums!
Stek fiskpinnar och koka ris (gärna jasminris!).
Under tiden, rör ihop en sås bestående av:
Creme Fraiche eller gräddfil
Ett par vitlöksklyftor
En nypa salt respektive peppar
Pressad citron (eller lämpligt substitut)
Bra mot förkylningar!
Stek fiskpinnar.
Gör under tiden i ordning en sallad bestående av (förslagsvis)
grönsallad, tomat, gurka, färska champinjoner, majs och ärtor.
Skär sedan fiskpinnarna i bitar och blanda dem i salladen.
Serveras med fördel med Rhode Island-dressing, eller liknande.
Som kycklingsallad, fast godare!
Stek fiskpinnar.
Under tiden, sätt på ugnen på cirka 200 grader. Ungefär när fiskpinnarna
vänds, är det lagom tid att sätta in ett antal brödskivor (antingen franskbröd
eller hamburgerbröd) på ett galler i ugnen. (Man kan rosta brödet i brödrosten,
men det blir oftast inte lika bra.)
Konstruera burgare, var och en bestående av två brödskivor, ett lager
med 2-3 fiskpinnar, samt så mycket andra ingredienser och klägg som finns
på lager.
Exempel: skivad tomat, skivad ananas, dressing, ketchup, ost, hackad lök, urkärnade oliver.
Bättre hamburgersubstitut än teknologburgare!
Stek (fritera!) fiskpinnar på relativt hög värme i cirka 1-2 dl olivolja. (Se upp för sprättande olja!)
Gör i ordning pommes frites, pommes duchesses, eller liknande.
Servera med massor av tzatziki, fetaost, oliver och Retsina.
En riktig festmåltid på grekiskt vis!
Tillbaka till min hemsida.
Mejla mig på adress mosh@lysator.liu.se.
Denna sida har beskådats 1583 gånger sedan november 2019, och uppdaterades senast oktober 1996.